Norris vjeruje da će naredne godine ostvariti prvu pobjedu u Formuli 1
(Izvor: Ilustracija/PlanetF1)

Norris vjeruje da će naredne godine ostvariti prvu pobjedu u Formuli 1

Vozač McLarena Lando Norris rekao je da njegova ekipa ima mnogo razloga da sa velikim samopouzdanjem uđe u novu sezonu Formule 1 i da je 100 posto uvjeren da će 2024. godine ostvariti prvu pobjedu u karijeri. McLaren je loše počeo ovu sezonu ali je zahvaljujući prije svega Norrisovim rezultatima uspio da osvoji četvrto mjesto u šampionatu konstruktora. On je u sedam trka bio na pobjedničkom postolju i sezonu je završio na petom mjestu sa bodom manje od Španca Feranda Alonsa.

Red Bull je dominirao tokom čitave sezone, njegovi vozači Max Verstappen i Sergio Pérez pobjeđivali su u svim trkama osim u Singapuru, gdje je najbrži bio Carlos Sainz Jr. iz Ferrarija, a Norris misli da će McLaren moći još da napreduje.

"Mrzim da budem samouvjeren ili previše samouvjeren u vezi stvari, nikad nisam takva osoba", rekao je Norris u intervjuu za Skay, na pitanje da li je McLaren spreman za veliku godinu u Formuli 1.

"Mislim da jeste, zbog onoga šta imamo. Mnogo više stvari je na mjestu, naravno imamo više novih momaka koji počinju, dolazeći iz drugih ekipa. Ali sada smo jači nego što smo bili u posljednjih 10 godina, mislim da imamo više stvari kojima se možemo radovati sljedeće godine. Konačno imamo aerotunel kako treba i mnogo drugih stvari koje su se poklopile, više nego ikad", naveo je on.

Britanski vozač je rekao da sada ima najviše samopouzdanja uoči nove sezone.

"Moramo dobro da počnemo sezonu. Ove godine smo počeli užasno i na kraju smo je ipak završili vrlo, vrlo jako. Ako budemo mogli da počnemo sezonu bar malo snažnije, mislim da to može da bude sjajna godina", naveo je Norris.

Zbog svojih sposobnosti 24-godišnji vozač se smatra jednim od najboljih u Formuli 1, ali uz neprijatnu konstataciju da je najbolji vozač na stazi bez pobjede.

On je za McLaren vozio 104 trke, a upitan da li će ostvariti prvu pobjedu vozeći za tu ekipu, Norris je odgovorio: "100 posto, da".

"Pošto će to biti naredne godine, a ja sam u  McLarenu sljedeće godine. Postoje trenuci da, ako sve prođe dobro, možemo da uradimo to, ali to su samo one posljednje male stvari koje su nam potrebne od bolida, stvari kojima nismo uspjeli da se pozabavimo ove godine. Ali mislim da ćemo to uraditi tokom zime i u 2024. godini", rekao je on.

"Stvari kao što su tempo i čuvanje guma, male stvari koje se ponekad zanemare iz vanjske perspektive, ali kada vozite pomislite: 'Prokletstvo, da imam samo ovu malu stvar, mogao bih da budem dosljedniji ili da imamo ovo mogao bih da se bolje trkam'. Ali znamo da neke od njih dolaze u sljedećoj godini i vrlo sam uzbuđen", dodao je Norris.

Nova sezona u šampionatu Formule 1 počinje 2. marta za Veliku nagradu Bahreina.

federalna.ba/Beta

Formula 1 McLaren Lando Norris
Bahrein testiranja Formula 1
0 21.02.2024 12:51
Ferrari Formula 1
0 13.02.2024 14:49
Formula 1 Lewis Hamilton Ferrari
0 01.02.2024 22:25
Aston Martin Formula 1 novi bolid
0 04.01.2024 13:57