Noć Oscara večeras drugačija od prethodnih dodjela

Noć Oscara večeras drugačija od prethodnih dodjela

U Los Angelesu večeras će biti održana 93. svečana dodjela Oscara, nagrada američke Akademije filmskih umjetnosti i nauka, ali će noć Oscara biti drugačija od prethodnih zbog epidemije koronavirusa.

Ceremonija dodjele Oscara, pomjerena ove godine za 25. april zbog epidemije koronavirusa, biće emitovana uživo sa nekoliko lokacija, među kojima je i dvorana Dolby u kojoj se tradicionalno uručuju nagrade.

Jedna od lokacija biće željeznička stanica u stil art dekoa u Los Angelesu.

Iako je po najvećem broju nominacija, ukupno deset, film "Mank" Davida Finchera favorit, mnogi smatraju da bi "Nomadland" rediteljke Chloe Zhao mogao da bude veliki pobjednik večeri.

Obožavaoci ove godine neće moći uživo da bodre svoje miljenike, jer će preko crvenog tepiha proći manji broj umjetnika i gostiju.

Većina novinara će pratiti ceremoniju online, a mnogi holivudski producenti nisu ni dobili pozivnicu da prisustvuju dodjeli.

Noć Oscara vodiće Glenn Veiss, poznati stručnjak za ovu vrstu događaja, ali uz pomoć reditelja Stevena Soderbergha, koji je zadužen za produkciju.

Soderbergh je najavio da će ceremonija više izgledati kao film nego kao televizijska emisija.

Organizatori su svim nominovanim uputili pismo u kojem se traži njihovo fizičko prisustvo na ceremoniji. Za one koji ne budu mogli da dođu predviđeno je uživo uključenje sa određenih lokacija u Londonu i Parizu.

Na spisku voditelja Oscara biće, između ostalih, Harrison Ford, Brad Pittt, Halle Berry, Renee Zellweger, Joaquin Phoenix, Laura Dern i reditelj Bong Joon-ho čiji je film "Parazit" prošle godine osvojio glavnu nagradu - Oscara za najbolji film, saopćili su producenti ceremonije.

Ceremoniju, koja počinje oko 17.30 po lokalnom vremenu, prenosiće uživo kao i svake godine američka televizijska mreža ABC. Svečanost će prenositi 225 zemalja širom svijeta.

federalna.ba/Beta

Oscar film Los Angeles
George Clooney Los Angeles
0 22.06.2021 08:39
NBA Dallas Mavericks Los Angeles Los Angeles Clippers LA Clippers play off Play-Off
0 05.06.2021 10:30
Obdukcija vanzemaljaca film aukcija
0 01.06.2021 13:21
SAD Los Angeles koronavirus
0 03.05.2021 18:57
Danis Tanović film
0 03.05.2021 11:48