NN lica se lažno predstavljaju kao rukovodioci policijskih agencija u BiH
(Izvor: Arhiva)

NN lica se lažno predstavljaju kao rukovodioci policijskih agencija u BiH

Federalna uprava policije želi upozoriti građane na sve učestaliji pojavni oblik tzv. „phishing“ kampanje usmjerene prema građanima Bosne i Hercegovine. U konkretnom slučaju radi se o pripremnim radnjama poduzetim od strane NN počinitelja radi počinjenja krivičnog djela „Prevara“.

U prethodnih nekoliko dana na veći broj adresa elektronske pošte, različitih primatelja u Bosni i Hercegovini, dostavljaju se lažne poruke u kojima se nepoznata osoba/osobe predstavlja kao policijski službenik, neke od policijskih agencija u Bosni i Hercegovini.

NN osoba ili osobe se predstavljaju kao rukovodioci policijskih agencija u Bosni i Hercegovini, te u istoj poruci navode kako se primatelj poruke sumnjiči za krivično djelo, te za isto traži izjašnjenje, a sve s ciljem uspostavljanja kontakata, kako bi poduzimanjem daljih radnji doveli u zabludu primaoca poruke, kako bi isti poduzeo određene aktivnosti na štetu svoje imovine, a u korist pomenute NN osobe/osoba.

Federalna uprava ukazuje na potrebu povećanja nivoa informacione sigurnosti korisnika interneta u Bosni i Hercegovini i podizanja svijesti o aktuelnim trendovima kada je u pitanju računarski kriminal, saopćeno je iz Federalne uprave policije.

federalna.ba

lažni policijski službenici upozorenje
Pakistan glečeri otapanje upozorenje ekstremni toplotni val
0 21.05.2024 10:34
IDDEEA BiH digitalni identitet upozorenje
0 20.05.2024 08:55
šumski požar Kanton Sarajevo upozorenje
0 04.04.2024 11:39
vulkan Indonezija upozorenje
0 10.01.2024 12:15