Njujorška filharmonija nakon 400 dana održala prvi koncert

Njujorška filharmonija nakon 400 dana održala prvi koncert

Njujorška filharmonija održala je sinoć svoj prvi koncert pred publikom poslije istorijskog prekida od više od 13 mjeseci zbog pandemije korona virusa.

"U ime svih nas na bini dobrodošli nazad. Dugo smo sanjali o ovom trenutku," rekao je dirigent Esa-Pekka Salonen publici koja nije prisustvovala nekom koncertu tačno 400 dana.

Koncert je održan u Kulturnom centru The Shed na Manhattanu oko tri kilometara udaljenog od sjedišta Filharmonije Geffen Halla u Lincoln centru koji se renovira.

Bio je smanjen broj muzičara i program je trajao sat, a svirali su tri djela muzičara Caroline Shaw, Jeana Silbeliusa i Richard Straussa.

U velikom Kulturnom centru Shed, otvorenom u aprilu 2019, bilo je 150 gledalaca sa maskama, sjedili su na stolicama proredanim da se održi distanca. Ta sala prima oko 1.200 ljudi.

Izdate su elektronske karte sa vremenom određenim za ulazak, publici su mjerene temperature prije ulaska u dvoranu. Svaki gledalac je morao da ima dokaz o negativnom testu na Covid-19 ili potvrdu o završenoj vakcinaciji 14 dana ranije.

Salonen, 62-ogodišnji muzički direktor Simfonije San Francisca i glavni dirigent Londonskog filharmonijskog orkestra je gostujući dirigent ovog programa koji će se ponoviti petak uvečer.

"Ako smo nešto mi muzičari voljeli tokom ovih 14 mjeseci i više to je da ništa, apsolutno ništa, ne može da zamijeni čin i ritual žive izvedbe", rekao je on publici.

Muzičari su se smiješili kada su vidjeli publiku, a gledaoci su odgovorili ovacijama.

"Naravno nijedan program ne može ni da počne da opisuje naša osjećanja i emocije poslije ovih mjeseci. Umjesto toga treba da gledamo na večerašnji koncert kao na novi početak, signal za sretnija vremena pred nama ispunjena muzikom i drugim stvarima koje daju značenje našem postojanju u ovom uznemirenom svijetu", rekao je Salonen.

Za vrijeme pauze u nastupima nastale zbog korona virusa mnogi muzičari su držali časove. Muzičari Njujorške filharmonije dobijali su plate, mada smanjene za razliku njihovih kolega od članova Metropoliten opere kojima su u više dugih perioda obustavljana primanja. 

Njujorška filharmonija se posljednji put okupila pred publikom 10. marta prošle godine za koncert Claude Debussyja uz mecosopran Isabel Leonard i dirigenta Louis Langreea.

Od tada je samo "šačica" muzičara Filharmonije svirala zajedno u javnosti na malim pokretnim izvedbama oko New Yorka i kao kvartet na Floridi gdje su labaviji propisi oko Covida.

Filharmonija se nada da će nastaviti redovne koncerte u septembru u drugim dvoranama u Lincoln centru dok se ne otvori njihova renovirana zgrada u septembru 2022. godine. Muzičari filharmonije će otvoriti ljetnju seriju Piknik nastupa u Bryant parku u Njujorku, koji počinju 9. juna.

Njihov ograničen povratak na scenu prednjači u odnosu na Broadway, koji najavljuje moguća izvođenja u septembru i Metropolitena koji će se otvoriti 27. septembra ako uspije da postigne nove sporazume sa zaposlenim.

federalna.ba/Beta

Njujorška filharmonija koncert