Njemački kancelar Scholz stigao u Kinu u trodnevnu posjetu

Njemački kancelar Scholz stigao u Kinu u trodnevnu posjetu

Njemački kancelar Olaf Scholz doputovao je u nedjelju u trodnevnu posjetu Kini usred trgovinskih tenzija i razlika oko ukrajinskog sukoba, javljaju kineski državni mediji.

Scholzovo prvo odredište bio je grad Chongqing na jugozapadu Kine, kako bi posjetio Boschovu tvornicu.

Trebao bi posjetiti i finansijsko središte Shanghai u ponedjeljak prije nego što otputuje u glavni grad Peking da se sastane sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom i premijerom Li Qiangom u utorak.

Ovo je Scholzova druga posjeta Kini otkako je preuzeo dužnost krajem 2021. Njegova prethodna posjeta bila je u novembru 2022. godine.

Njemačka ekonomija imala je koristi od kineske potražnje za investicijama i proizvodnim artiklima, od automobila do hemikalija, ali rastući razdori oko pitanja, uključujući kinesku trgovinsku praksu i njenu podršku Rusiji, narušili su trgovinske odnose između dvije globalne ekonomije.

Ipak, Kina je ostala glavni njemački trgovinski partner osmu godinu zaredom 2023, sa trgovinskim obimom od 271 milijardu dolara.

Kina je odbila da kritikuje ruski rat protiv Ukrajine, koji je počeo prije više od dvije godine, i održava trgovinske odnose sa Moskvom.

federalna.ba/Fena

Olaf Scholz Kina