Njemački električni automobili proizvodiće se u S. Makedoniji

Njemački električni automobili proizvodiće se u S. Makedoniji

Vlada Sjeverne Makedonije i njemački Next e.GO Mobile danas su Tetovu potpisali ugovor o državnoj pomoći investiciji tog njemačkog proizvođača električnih automobila.

Kako je saopšteno na potpisivanju tog ugovora, radi se investiciji koja predviđa kompletnu proizvodnju električnih IGO (e.GO) automobila u Tehnološko-industrijnoj razvojnoj zoni (TIRZ) "Tetovo".

Ugovor, podršku investiciji za proizvodnju eletričnih automobila sa njemačkom firmom, je u ime Vlade Sjeverne Makedonije potpisala Direkcija za tehnološko-industrijske razvojne zone, ali nisu objavljeni detalji tog dokumenta.

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski je rekao da se "danas postavljaju temelji investicije, koja je samo u prvoj fazi "teška 130 miliona eura" i koja će otvoriti najmanje 890 novih dobro plaćenih radnih mjesta".

Električni automobil "e.GO" koji će se proizvoditi u TIRZ u Tetovu je, kako je istakao, "koristan za urbane sredine i  istovremeno održiv, inovativan, ekonomičan i bez štetnih emisija gasova".

"Fabrika koja će se graditi ovdje u TIRZ zoni u Tetovu, sastavni je dio globalnog proizvodnog kapaciteta 'IGO' namijenjen snabdijevanju kako nacionalnog tako i međunarodnog izvoznog tržišta", rekao je Kovačevski.

Ministar ekonomije Krešnik Bekteši je ocijenio da "ovim višemilionskim ulaganjem kompanije 'e.GO' u TIRZ Tetovo, gdje će se prvi put proizvoditi električna vozila u Sjevernoj Makedoniji, počinje nova era u oblasti stranih investicija, ali i za građane u korišćenju električnih automobila".

"Istovremeno, ova investicija će donijeti nove tehnologije i znanja iz automobilske industrije koji će biti značajni za razvoj industrijske proizvodnje, a ova fabrika će doprinjeti i jačanju izvoza", istakao je Bekteši.

Vlada Sjeverne Makedonije je prije dva dana donijela odluku da podrži, kako je tada saopšteno, multimilionski investiciju Next e.GO Mobile SE iz Aachena u Njemačkoj, koja će otvoriti 3.000 do 4.000 novih radnih mjesta u TIRZ "Tetovo".

federalna.ba/Beta

Sjeverna Makedonija investicije investitori Next e.GO Električni automobili
EU sudske zgrade zatvori BiH investicije
0 12.09.2022 17:53
Prijedor investicije investiranje investitori
0 07.09.2022 18:08
Recep Tayyip Erdoğan Turska Bosna i Hercegovina Ekonomski forum investicije ulaganje
0 06.09.2022 20:54
Sjeverna Makedonija ušteda struje
0 01.09.2022 07:41
investicije
0 30.08.2022 19:17