Njemački čelnici na sastanku o Covid mjerama
(Izvor: EPA/CLEMENS BILAN)

Njemački čelnici na sastanku o Covid mjerama

Njemački kancelar Olaf Scholz i premijeri 16 saveznih država danas će razgovaarti  o zdravstvenoj politici, s obzirom na brzo širenje Covid-19, posebno prenosivog soja omikron.

Očekuje se da će čelnici na sastanku potvrditi sadašnje Covid mjere ​​jer nema naznaka da će nametnuti stroža pravila ili da će ublažiti postojeće propise, izvještava dpa.

Međutim, na niz pitanja tek treba odgovoriti. Ministar zdravstva Karl Lauterbach pozvao je na odluku o davanju prioriteta PCR testovima za određene grupe ljudi. Kapaciteti laboratorija postaju preopterećeni kako broj slučajeva zaraze raste, a Lauterbach je predložio da se zadrže kapaciteti za zdravstvene radnike u sredinama u kojima je testiranje ključno.

Od čelnika se također očekuje da razmotre hoće li skratiti vrijeme nakon infekcije kada se smatra da su se zaraženi koronavirusom "oporavili" i da su imuni. Naučnici su preporučili skraćivanje ovog razdoblja na 90 dana, umjesto šest mjeseci.

Međutim, ako se o tome odluči, ostaje nejasno kako bi se prilagodile aplikacije koje prikazuju istorijat vakcinisanih stanovnika Njemačke.

U međuvremenu, kako se infekcije brzo šire, mnogi su doveli u pitanje uslužne aplikacije koje obavještavaju ljude jesu li bili u kontaktu s nekim ko je pozitivan.

Ministar zdravstva, Karl-Josef Laumann iz Sjeverne Rajne Vestfalije, pozvao je saveznu vladu da razvije službenu aplikaciju za upozorenje kako bi na prvi pogled diljem zemlje prikazala status vakcinisanih.

U međuvremenu neki traže da vakcinisanje bude obavezno, što je Austrija već poduzela. Međutim, naučnici su podijeljeni po tom pitanju.

Sastanak se održava u trenutku kada naučnici  predviđaju da će sredinom februara svaki dan biti stotine hiljada novih infekcija. Mnogi strahuju da bi visoke brojke zaraženih koji će biti u karantinu mogle dovesti do uskih grla u zdravstvu, obrazovanju, transportu i logistici, među ostalim sektorima.

federalna.ba/Fena

Njemačka koronavirus
Crna Gora pandemija koronavirus Covid19 virus
0 22.05.2022 15:42
žrtve pandemija koronavirus Kina virus Covid19
0 22.05.2022 08:43
željeznice gradski prevoz javni prevoz prevoz Njemačka
0 21.05.2022 20:35
Srbija žrtve pandemija koronavirus Covid19 virus
0 21.05.2022 17:26
pandemija koronavirus Covid19 Crna Gora virus
0 21.05.2022 16:34
Njemačka protesti Zabrana kritike
0 21.05.2022 14:27