Njemačka vraća termoelektrane, Austrija odbija
(Izvor: Ilustracija)

Njemačka vraća termoelektrane, Austrija odbija

Da bi uštedila gas, Njemačka iz penzije vraća još jednu svoju termoelektranu na kameni ugalj.

S druge strane, austrijska vlada u parlamentu nije dobila dvotrećinsku većinu za uredbu koja bi omogućila da se ponovo reaktiviraju elektrane na ugalj.

Njemačka elektrana treba da bude na mreži od 27. augusta do kraja aprila 2023. godine. Riječ je o termoelektrani Hiden u gradu Petershagen, u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, blizu granice sa Donjom Saksonijom, saopštio je operater elektrane, energetska kompanija Uniper.

Od 14. jula uredbom je dozvoljeno da termoelektrane na ugalj iz takozvane mrežne rezerve ponovo budu stavljene u pogon, da bi se uštedio gas. U julu je, prema podacima Savezne agencije za mrežne sisteme, udio gasa u proizvodnji struje iznosio 9,8 odsto.

Iz rezerve je do sada već reaktivirana elektrana Merum u donjosaksonskoj opštini Hoenhameln, čiji je vlasnik češki energetski koncern EPH. To je početkom augusta bila i prva elektrana na ugalj u Njemačkoj, koja je iz rezerve ponovo priključena na mrežu, piše njemačka agencija DPA.

Uniperova termoelektrana je, prema podacima mrežne agencije, druga elektrana koja je vlastima prijavljena za privremenu reaktivaciju. I kompanija Steag iz Esena je najavila da u energetsko tržište ponovo želi da uključi elektrane na kameni ugalj koje su u stanju mirovanja.

Sa snagom od 875 megavata Hajden je, prema navodima Unipera, jedna od najvećih elektrana na ugalj u Njemačkoj. Radi od 1987. godine, a u posljednje vrijeme je bila u mrežnoj rezervi, što znači daje samo povremeno proizvodila struju radi stabilnosti mreže.

Uniper je saopštio i da bi u periodu rada elektrane proizvodnja struje mogla da bude neravnomjerna. Razlog su smanjene količine kamenog uglja, zbog ograničenih kapaciteta pruge. Pored toga, Uniper je najavio i planski prekid proizvodnje struje između 23. oktobra i 23. novembra.

Austrija također u velikoj mjeri zavisi od ruskog gasa i vlada u Beču željela je da smanji tu zavisnost tako što bi privremeno suspendovala odluku o napuštanju uglja kao goriva, prenio je briselski portal EURACTIV.

Vlada je planirala da industriju pozove da, radi uštede gasa, privremeno pređe na ugalj i naftu kao energente.

Međutim, za takav potez bila joj je potrebna podrška opozicionih socijaldemokrata (SPOe) i desničarske Slobodarske partije Austrije (FPOe).

Ministarka energetike Leonore Gevesler rekla je da odbijanje socijaldemokrata da podrže odluku smatra potpuno neodgovornim. Ona je ukazala da termoelektrana Melah u slučaju potrebe može da snabdije strujom i grijanjem 260.000 domaćinstava.

Ipak, i SPOe je nagovijestila da je spremna za razgovore o reaktiviranju elektrane. Ta partija, između ostalog, traži da dodatni izdaci koji bi bili izazvani prelaskom industrijskih pogona i preduzeća na nove energente ne budu svaljeni na krajnje potrošače.

Austrija je u velikoj mjeri upućena na gas i prilagođena njegovoj upotrebi za grijanje tokom zimskih mjeseci. Pored problema sa isporukama gasa, ta zemlja se zbog izrazito sušnog ljeta suočila i sa ispodprosječnom proizvodnjom svojih hidrocentrala.

Odbacivanje vladine uredbe u parlamentu još je jedan udarac za sve nepopularniju koaliciju konzervatine Austrijske narodne partije (OeVP) i Zelenih.

federalna.ba/Beta

Njemačka Austrija termoelektrane
Njemačka Annalena Baerbock Palestinci
0 28.11.2023 13:04
Njemačka Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine
0 27.11.2023 16:36
Italija Njemačka Olaf Sholz Giorgia Meloni
0 22.11.2023 20:28
Njemačka Ukrajina Boris Pistorius
0 21.11.2023 09:55
Njemačka Izrael Gaza Palestina protest Berlin
0 18.11.2023 19:00