Njemačka pozvala Rusiju da 'zaustavi rat u Ukrajini'
(Izvor: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET)

Njemačka pozvala Rusiju da 'zaustavi rat u Ukrajini'

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock pozvala je ruskog kolegu Sergeja Lavrova da zaustavi rat u Ukrajini.

Baerbock je dala izjavu novinarima u Brazilu, gdje boravi povodom sastanka ministara vanjskih poslova G20.

Obraćajući se ruskom ministru vanjskih poslova Lavrovu, Baerbock je poručila:

"Gospodine Lavrov, ako vam je stalo do ljudskih života, ako vam je stalo do vlastitog naroda, ruske djece i mladeži, morate odmah prekinuti ovaj rat. Da je Rusija sada završila ovaj rat, bio bi otvoren put za mir i pravdu, koju svi tražimo."

Tvrdeći da je Rusija, članica G20, neoprezno izložila svijet najgorem ratu već dvije godine, Baerbock je kazala:

"Ruski rat prouzročio je užasne patnje ukrajinskom narodu, posebno najranjivijim ženama i djeci, namjernim bombardiranjem porodilišta, škola i vrtića. Hiljade djece umrlo je u Ukrajini. Oteti su iz Ukrajine i odvedeni u Rusiju, imena su im promijenjena da ih majke ne mogu pronaći."

Tvrdeći da Rusija blokira ukrajinski izvoz hrane i nemilosrdno koristi hranu kao oružje, Baerbock je ustvrdila da to najviše pogađa najsiromašnije ljude na svijetu, žene i djecu.

Baerbock je rekla da je potrebna humanitarna pauza za dostavu humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

Naglašavajući važnost sagledavanja boli s obje strane i razumijevanja da je čovječanstvo nedjeljivo, Baerbock je kazala:

"Ne postoji takva stvar kao što je kršćanska, muslimanska ili jevrejska krv. Postoji samo ljudska krv."

Baerbock je navela da postoji potreba za rješenjem koje će omogućiti i Palestincima i Izraelcima da žive jedni pored drugih u miru i sigurnosti, a to je, istakla je, moguće uz dvodržavno rješenje.

federalna.ba/AA

Annalena Baerbock Njemačka Rusija