Njemačka pozvala na smirivanje situacije u Tajvanskom tjesnacu
(Izvor: Pixabay)

Njemačka pozvala na smirivanje situacije u Tajvanskom tjesnacu

Njemačka je pozvala na smirivanje situacije u Tajvanskom tjesnacu usljed porasta tenzija nakon posjete Taipeiju čelnice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi.

Zamjenik glasnogovornika njemačke vlade Wlfgang Buchner izjavio je na konferenciji za novinare u Berlinu kako Njemačka ostaje predana politici "jedne Kine" i kako ne vidi promjene i kad je riječ o politici Sjedinjenih Američkih Država (SAD) s posjetom Pelosi.

"Ništa se nije promijenilo ovdje i to je također jasno rečeno i od američke administracije", rekao je Buchner.

Na istoj konferenciji za novinare, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Njemačke Christofer Burger pozvao je na deeskalaciju u regiji, potcrtavši kako bi svi nesporazumi trebali biti riješeni mirnim putem i zajedničkim dogovorom svih strana.

"Ovakve posjete ne bi trebale biti korištene kao razlog za vojne prijetnje ili korištenje ekonomskih sredstava prisile", rekao je Burger.

U skladu s politikom "jedne Kine", Njemačka priznaje da postoji samo jedna kineska vlada i ne održava diplomatske odnose s Tajvanom.

Ali Berlin također gleda na Tajvan kao na bliskog partnera i održava bliske ekonomske i kulturne veze.

Posjeta Pelosi naišla je na ljutit odgovor Kine, koja je pokrenula četverodnevne vojne vježbe, okruživši otok.

Peking smatra Tajvan svojom "otcijepljenom pokrajinom" i snažno je pozvao druge nacije da izbjegavaju izravne odnose s Taipeijem.

federalna.ba/AA

Njemačka Tajvan