Njemačka poziva Azerbejdžan da dozvoli posmatračima da uđu u Nagorno-Karabah
(Izvor: EPA-EFE/NAREK ALEKSANYAN)

Njemačka poziva Azerbejdžan da dozvoli posmatračima da uđu u Nagorno-Karabah

Njemačka ministarka spoljnih poslova Annalena Baerbock apelovala je danas na Azerbejdžan da dozvoli međunarodnim posmatračima da uđu u Nagorno-Karabah, region koji su napustile desetine hiljada izbjeglica koje pristižu u Armeniju. "Odobrenje međunarodnim posmatračima bi bilo znak poverenja da je Azerbejdžan ozbiljan u zalaganjima za sigurnost i dobrobit naroda Nagorno-Karabaha", saopštila je šefica njemačke diplomatije.

Stotine vozila kretale su se juče iz Nagorno-Karabaha ka Armeniji poslije blic ofanzive armenske vojske u toj separatističkoj enklavi, većinski naseljenoj Armenima.

Azerbejdžanska vojska je prošle sedmice porazila armenske snage u jednodnevnom napadu, primoravši separatističke vlasti da polože oružje i započnu razgovore o "reintegraciji" Nagorno-Karabaha u Azerbejdžan nakon tri decenije separatističke politike.

Iako se Azerbejdžan obavezao da će poštovati prava etničkih Armena u regionu i obnoviti snabdijevanje Nagorno-Karabaha poslije 10-mjesečne blokade, mnogi stanovnici u strahu od odmazde sele se u Armeniju.

federalna.ba/Beta

Armenija Azerbejdžan
Azerbejdžan Ilham Aliyev prijevremeni izbori
0 07.12.2023 09:59
kvalifikacije za EURO 2024. Hrvatska Armenija
0 21.11.2023 23:08
Armenija Azerbejdžan ICJ
0 17.11.2023 08:28
Ilham Alijev Azerbejdžan Armenija
0 08.11.2023 19:10