Njemačka odbacila pozive EU da zabrani turističke vize za Ruse
(Izvor: Ilustracija)

Njemačka odbacila pozive EU da zabrani turističke vize za Ruse

Njemačka je u četvrtak odbacila pozive Evropske unije (EU) da zabrani turističke vize za ruske državljane, navodeći da sankcije ne bi trebalo da naškode nedužnim ljudima.

"Ovaj rat je Putinov rat", rekao je njemački kancelar Olaf Scholz na konferenciji za novinare u Berlinu, dodajući da bi sankcije trebale biti usmjerene protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina i onih koji podržavaju rat u Ukrajini, prenosi Anadolu Agency (AA).

"Usvojili smo oštre, konkretne sankcije protiv mnogih ruskih zvaničnika, oligarha i moćnih grupa u Rusiji i svakako ćemo nastaviti da preduzimamo dalje korake. Ali ako sada te mjere proširimo na sve, uključujući potpuno nevine ljude, onda bi to smanjilo efikasnost ovih sankcija ", rekao je on.

Ranije ove sedmice Finska i Estonija pozvale su ostale članice EU-a da prestanu izdavati turističke vize građanima Rusije, kao odgovor na ruski rat protiv Ukrajine.

"Posjet #Europi je privilegija, a ne ljudsko pravo", objavila je u utorak na Twitteru estonska premijerka Kaja Kallas i navodeći da je sada "vrijeme da se prekine s turizmom iz Rusije".

Finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto potvrdio je da vlada planira pooštriti vizna pravila za ruske građane i da će pokrenuti to pitanje tokom sastanka ministara vanjskih poslova EU koji je zakazan za kraj ovog mjeseca.

federalna.ba

Njemačka Europa Rusija