Njemačka: Objave s terorističkim sadržajem na internetu brisaće se u roku od sat vremena

Njemačka: Objave s terorističkim sadržajem na internetu brisaće se u roku od sat vremena

Objave sa terorističkim sadržajem na internetu u Njemačkoj ubuduće će se brisati u roku od sat vremena nakon što Federalna agencija za kriminal (BKA) obavijesti internet kompanije.

U saopćenju Ministarstva unutrašnjih poslova navedeno je da je Vlada odobrila nacrt zakona koji je pripremila ministarka unutrašnjih poslova Nancy Faeser o implementaciji regulative Evropske unije (EU) u okviru suzbijanja širenja sadržaja vezanih za terorizam putem interneta.

U saopćenju se navodi da se prema ovom propisu teroristički sadržaji moraju izbrisati u roku od sat vremena nakon što Federalna agencija za kriminal obavijesti internet kompaniju.

Faeser je istakla da je od velike važnosti da se što prije zaustavi teroristička propaganda kako bi se spriječila radikalizacija ljudi i akti nasilja.

Dodala je da propis, koji će važiti od ljetnih mjeseci, predstavlja prekretnicu.

"Video snimci i tekstovi koji promovišu terorističke akte ili prijete ljudima treba da budu izbrisani u roku od jednog sata od zvaničnog zahtjeva", rekla je Faeser.

Faeser je kazala da će internet platforme biti kažnjene ako to ne učine.

Da bi Nacrt zakona stupio na snagu, moraju ga odobriti i Federalni parlament (Bundestag) i Federalno vijeće (Bundesrat).

federalna.ba/AA

Njemačka internet terorizam
Njemačka policija obezglavljeno tijelo
0 29.06.2022 10:22
napad nožem Njemačka
0 27.06.2022 09:36
samit G7 Njemačka Ukrajina Rusija energenti
0 26.06.2022 10:31
Norveška Oslo terorizam teroristički napad LGBTIQ LGBT
0 25.06.2022 18:30
Njemačka abortus
0 24.06.2022 14:44