Njemačka obavještajna služba: Špijunaža kao u vrijeme Hladnog rata
(Izvor: Ilustracija/Pixabay)

Njemačka obavještajna služba: Špijunaža kao u vrijeme Hladnog rata

Njemačka Savezna kancelarija za zaštitu ustavnosti (BfV), koja obavlja funkciju savezne obavještajne službe, saopštila je danas da je špijunaža u zemlji na istom nivou kao tokom Hladnog rata, ako ne i na višem.

Predsjednik BfV-a Tomas Haldenvang izjavio je da postoji povećani rizik od sabotaže zbog rata u Ukrajini. "Danas procjenjujemo da je nivo špijunaže protiv Njemačke najmanje na nivou kao tokom Hladnog rata, ako ne i na značajno višem", rekao je Haldenvang.

On je iznio prognozu da će "u svijetu otvorenih neprijateljstava i drastičnih sankcija granica suzdržavanja od špijunaže, sabotaže i nelegitimnog utjecaja nastaviti da se spušta".

BfV je pojačao nadzor nad ekstremističkim grupama i pojedincima koji dovode u pitanje legitimitet njemačke države. Haldenvang je rekao da je rizik koji oni predstavljaju porastao zbog stranih sila koje pokušavaju da dezinformacijama šire propagandu protiv vlasti.

Ministarka unutrašnjih poslova Njemačke Nensi Feser ranije je optužila predsjednika Rusije Vladimira Putina za podsticanje "rusofobije" na Zapadu od početka rata u Ukrajini.

federalna.ba/Beta

Njemačka
Njemačka abortus
0 24.06.2022 14:44
Njemačka nestašica plina
0 24.06.2022 11:43
Olaf Scholz Zapadni Balkan Ukrajina Njemačka
0 22.06.2022 21:01
Njemačka gas fosilna goriva
0 19.06.2022 12:36