Njemačka i Britanija ističu hitnu potrebu za humanitarnim prekidom vatre u Gazi
(Izvor: EPA-EFE/Filip Singer)

Njemačka i Britanija ističu hitnu potrebu za humanitarnim prekidom vatre u Gazi

Njemačka i Velika Britanija naglasile su u četvrtak hitnu potrebu za humanitarnim prekidom vatre u Pojasu Gaze dok se humanitarna situacija u enklavi nastavlja pogoršavati.

"Oboje smo danas poslali hitan apel – u ime Velike Britanije i Njemačke – kada kažemo da se hitno moramo dogovoriti o humanitarnom prekidu vatre. Potreban nam je pomak u pregovorima”, rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock na zajedničkoj konferenciji za novinare s britanskim kolegom Davidom Cameronom u Berlinu.

Baerbockove primjedbe ponovio je i Cameron, koji je rekao da bi se diplomatski razgovori trebali usredotočiti na to kako zaustaviti borbe.

"Želimo da se ova pauza dogodi sada s ovim dogovorom o taocima koji je sada na stolu i Hamas bi to trebao prihvatiti", dodao je.

Izrael je ubio više od 30.000 Palestinaca u Gazi od upada Hamasa 7. oktobra 2023., koji je odnio oko 1.200 života i uzeo oko 250 talaca. Jednosedmični prekid vatre u novembru doveo je do oslobađanja nekih talaca.

Oboje ministra pozvali su Izrael da otvori više graničnih prelaza kako bi prijeko potrebna humanitarna pomoć stigla u Gazu.

"Izraelska vlada mora hitno otvoriti više prelaza u Gazu za dostavu humanitarne pomoći i mora osigurati da hrana stigne tamo gdje je potrebna. To je njihova odgovornost", rekla je Baerbock.

“Zaista trebamo vidjeti više otvora u smislu prelaza granice, moramo vidjeti više vrsta pomoći. Moramo vidjeti da broj kamiona raste. Moramo vidjeti više osoblja UN-a s vizama unutar Gaze kako bi mogli premještati pomoć", rekao je Cameron, te dodao:

"Mislim da Izraelci stvarno moraju shvatiti da je ovo na rubu očajne situacije u smislu bolesti i gladi, pa je sada vrijeme da se učini više, ali također se moramo pobrinuti da kažemo Hamasu da treba osloboditi te taoce."

federalna.ba/AA

Annalena Baerbock David Cameron
Annalena Baerbock Peter Sijarto Peter Szijjarto
0 06.07.2024 12:40
primirje Izrael Gaza Pojas Gaze Joe Biden Joseph Biden Ursula von der Leyen Annalena Baerbock
0 01.06.2024 15:32
David Cameron Izrael oružje Velika Britanija Hamas
0 12.05.2024 18:37
Annalena Baerbock
0 07.05.2024 20:17