Njemačka i Austrija će ruski gas plaćati u rubljama
(Izvor: pixabay.com/Magnascan/Ilustracija)

Njemačka i Austrija će ruski gas plaćati u rubljama

Njemačka i Austrija dale su zeleno svjetlo za plaćanje ruskog gasa u rubljama nakon što je ruska državna energetska kompanija Gazprom obustavila isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj jer su obje odbile uslove plaćanja, prenosi Anadolu Agency (AA).

Austrijski kancelar Karl Nehammer objavio je da je postignut sporazum s austrijskom energetskom kompanijom OMV o plaćanju uvoza ruskog gasa u rubljama, prenose lokalni mediji.

Njemačka energetska kompanija Uniper saopštila je da plaćanje u rubljama Rusiji nije u suprotnosti sa sankcijama.

"U skladu sa novom šemom plaćanja, vjerujemo da su ugovori o snabdijevanju s Rusijom ispunjeni", rekla je na konferenciji za novinare direktorica Unipera Tiina Tuomela.

Ruska energetska kompanija Gazprom saopštila je u srijedu da je obustavila isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj zbog odbijanja tih zemalja da plaćaju uvoz gasa u rubljama.

Kompanija je upozorila da će, ukoliko budu uzimali gas namijenjen drugim evropskim kupcima, isporuke u Evropu biti smanjene za taj iznos.

Bugarske vlasti su u martu objavile da ne namjeravaju ruski gas plaćati u rubljama, kao što je od svih evropskih dobavljača ovog energenta zatražio ruski predsjednik Vladimir Putin.

Prema Putinovom nalogu, za kupovinu ruskog prirodnog gasa zapadne zemlje moraju da otvore račune u rubljama u ruskim bankama

federalna.ba/AA

Njemačka Austrija gas rublja Gazprom
samit G7 Njemačka Ukrajina Rusija energenti
0 26.06.2022 10:31
Austrija genocid rezolucija
0 25.06.2022 21:44
Njemačka abortus
0 24.06.2022 14:44
Njemačka nestašica plina
0 24.06.2022 11:43
Olaf Scholz Zapadni Balkan Ukrajina Njemačka
0 22.06.2022 21:01