videoprilog Mime Golubić (Dnevnik 2)

Nižu se sastanci, rukovodstvo Federacije ne mijenja stavove

Nove konsultacije stranaka učesnica vlasti na nivou FBiH. Još jedan od onih sastanaka reda radi jer dogovor ne očekuje niko. Odluka o imenovanju Vlade spremna je već skoro mjesec dana. Ali na njoj fali jedan potpis. Onaj Refika Lende. I prema njegovom današnjem stavu, to se i dalje ne može očekivati. Rješenje ne vidi niko. I tako već mjesecima jedni sastanče, drugi čekaju čudo, a treći prizivaju Christiana Schmidta.

Dok je Osmorka opredijeljena za dugoročne izmjene Ustava Federacije BiH, stav HDZ-a BiH odavno je jasan. Dugoročna rješenja nisu prihvatljiva. Predsjednica Federacije Lidija Bradara smatra da je stvar riješena, preostao je samo jedan korak - potvrđivanje.

Bradara i Lendo komentirali aktuelnu situaciju oko formiranja Vlade FBiH

Predsjednica i potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara i Refik Lendo komentirali su, nakon današnje sjednice Skupštine Udruženja poslodavaca FBiH u Zenici, aktuelnu situaciju oko formiranja Vlade FBiH. Bradara je kazala kako se radi o “procesu koji već dugo t...

Sa HDZ-om BiH isti stav dijele i iz HDZ-a 1990. Lider ove stranke izričit - neće podržati nijedno dugoročno rješenje visokog predstavnika.

Potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo, na čiji se potpis i saglasnost i dalje čeka, ponovo je pozvao stranke na dogovor. Uputio je i savjet Christianu Schmidtu da dobro razmisli o odluci koju donosi jer je možda neće moći realizovati.

Kratkoročna odluka Christiana Schmidta ne bi bila najpravednija ni za SBiH i NES. Nakon sastanka uputili su jasnu poruku - neće podržati predloženi sastav Vlade Federacije BiH, a Trojku su optužili da su već pristali na kratkoročno rješenje.

'Parlamentarna većina za nametanje loših rješenja u FBiH ne postoji'

Parlamentarna većina za formiranje izvršne vlasti u Federaciji BiH koja bi se koristila kao alibi za nametanje kratkoročnih ustavnih rješenja ne postoji, navodi se u zajedničkom saopćenju Narodnog evropskog saveza i Stranke za BiH.-Sporazum koji su svojevremeno NES i SBiH potpisali sa...

Također, sporan im je i predloženi sastav Vlade , a naručito jedno ime na listi. Neprihvatljivim smatraju da je za potpredsjednika predložen Vojin Mijatović, iako takav prijedlog nije usaglašen na međustranačkim konsultacijama.

No, nakon zajedničkog saopćenja SBiH-a i NES-a, Mijatović nije ostao dužan. Uputio je oštar odgovor na kritike: „Ova vrsta mržnje i fašizma je zastrašujuća i, nažalost, govori da Milorad Dodik nije usamljen u svom ludilu. Puna su vam usta BiH, ne znam samo sa kim mislite da je pravite?“.

Osim Mijatovića, na saopćenje SBiH i NES-a reagovali su i iz proširene Trojke. Sa partnerima ostaju na okupu. Legitimnim smatraju ukoliko stranke potpisnice sporazuma potraže drugi politički interes i prihvate bolju ponudu. Negiraju tvrdnje da su već pristali na Schmidtove kratkoročne odluke.

Odgovor Trojke: Potpuna je neistina da smo pristali na privremeno rješenje

Nakon što su se Narodni evropski savez i Stranka za BiH izdali zajedničko saopćenje, u kojem su istakli da ne postoji parlamentarna većina za formiranje izvršne vlasti u Federaciji BiH koja bi se koristila kao alibi za nametanje kratkoročnih ustavnih rješenja, reagovale su stran...

Također, SDP, NiP i NS pozvali su OHR i visokog predstavnika da bez odgađanja donese odluku o deblokiranju formiranje Vlade Federacije BiH. A sve su jaše glasine da će Schmidt do kraja ove sedmice povući poteze da bi bila riješena komplikovana politička situacija u kojoj se nalazi Federacija. Podsjećamo, ustavni rok za formiranje Vlade FBiH istekao je 6. aprila, sastanaka ne manjka, dogovora nema, a sve oči su i dalje uprte u Ured visokog predstavnika.

federalna.ba

Osmorka Trojka Refik Lendo Lidija Bradara Narodni evropski savez Stranka za BiH