Nizozemska policija prekinula propalestinske demonstracije na amsterdamskom univerzitetu

Nizozemska policija za nerede prekinula je propalestinske demonstracije na amsterdamskom univerzitetu rano u utorak, uhapsivši oko 125 osoba, saopštile su vlasti.

Policija je na platformi X saopštila da je morala djelovati kako bi zaustavila događaj i demontirala šatore koje su postavili demonstranti.

"Upad policije bio je neophodan za uspostavljanje reda", saopštila je policija.

Na fotografijama AA vidi se kako policija odvodi neke od demonstranata koji su autobusima odvezeni.

Propalestinski studenti Univerziteta u Amsterdamu u ponedjeljak su postavili kamp na kampusu Roeterseiland kako bi pokazali solidarnost sa Gazom.

Studenti su zahtijevali da školska uprava prekine svoje veze sa institucijama povezanim s Izraelom.

Govoreći u ime grupe Pravda za Palestinu, student Raoul rekao je za Anadolu da su pozvali administraciju univerziteta da prekine veze s izraelskim institucijama.

Raoul je podvukao potrebu da univerzitet bude transparentan u prekidu veza sa izraelskim institucijama, navodeći da administracija nije poslušala njihove zahtjeve.

Rekavši da su njihovi pisani pozivi i druge akcije za prekid saradnje sa izraelskim institucijama naišle na pritisak i nasilje policije, Raoul je rekao da će nastaviti sa svojim akcijama u kampusu dok se njihovi zahtjevi ne ispune.

Drugi student, koji je tražio da ostane anoniman, također je izrazio solidarnost s Palestincima u Gazi, navodeći da su se pridružili protestu kako bi se suprotstavili napadima na Palestince i pozvali univerzitet da prekine svoje veze s Izraelom.

Na brojnim američkim univerzitetima u aprilu su počeli studentski protesti u znak podrške Palestini. Protesti su se potom proširili i u ostale gradove širom svijeta, uključujući i univerzitete u Evropi.

federalna.ba/AA

Nizozemska policija protesti studenti