Nizozemska nominovala šefa diplomatije za komesara EU
(Izvor: Ilustracija/FTimes)

Nizozemska nominovala šefa diplomatije za komesara EU

Odlazeći nizozemski ministar vanjskih poslova Wopke Hoekstra predložen je komesara EU umjesto Fransa Timmermansa, koji je podnio ostavku jer će se kandidovati za premijera na predstojećim parlamentarnim izborima u Nizozemskoj.

"Konsultovao sam se sa svim frakcijama u vladi i sa predsjednicom Evropske komisije. Zaključio sam da ću nominovati Wopkea Hoekstra za kandidata za komesara Evropske komisije", saopštio je odlazeći premijer Mark Rutte.

Njegovu kandidaturu mora da potvrdi Evropski parlament, iako će njegov mandat trajati samo do juna naredne godine, kada će biti održani evropski izbori i nakon toga formirana nova Evropska komisija.

Hoekstra, koji je od 2017. do 2022. bio ministar finansija, zalagao se za fiskalnu disciplinu u budžetu EU, što je izazivalo nezadovoljstvo južnih članica poput Italije i Grčke, prenosi Financial Times. On se također borio protiv zajedničkog zaduživanja u cilju suočavanja s pandemijskom krizom.

Kada je tražio istragu španskih finansija nakon njenog zahtjeva za pomoć da se izbori sa posljedicama pandemije 2020, portugalski premijer Antonio Costa je rekao da je takav potez "prijetnja budućnosti EU", a španska europoslanica i liderka Saveza socijalista i demokrata u EP Iratxe García Pérez je ocijenila da je njegov stav "uvredljiv, neznalački i arogantan".

Tokom saslušanja u Evropskom parlamentu Hoekstra bi mogao da se suoči i s pitanjima o njegovoj karijeri u naftnoj kompaniji Shell, gdje je radio od 2002. do 2004, prije nego što je prešao u konzultantsku kompaniju McKinsey.

Hoekstra (47), dosadašnji lider demohrišćanske partije koja je dio Evropske narodne partije (EPP) u Evropskom parlamentu, vjerojatno će preuzeti sektor za klimu, koji je vodio Timmermans.

Nizozemska europoslanica iz liberalne političke grupe Obnovimo Evropu Sophie in't Veld napisala je na platfomri Ix da bi parlament mogao da ne potvrdi njegovu kandidaturu, ili da glasa protiv toga da dobije klimatski sektor, navodeći da "nije baš klimatski šampion".

Ideja da Hoekstra, koji nije baš poznat po svojoj klimatskoj diplomatiji, bude zadužen za bilo kakve klimatske politike, izazvala je zabrinutost da bi EPP mogao dodatno da razvodni Zelenu agendu EU, prenosi Politiko.

Ako bi Hoekstra bio izabran za komesara, predsjednica Evropske komisije Ursula Gertrud von der Leyen, koja je također iz EPP, mogla bi da odluči da klimatski resor dodjeli drugom komesaru.

Hoekstra bi, ako dobije posao u Evropskoj komisiji, predstavljao EU na klimatskoj konferenciji UN COP 28 koja počinje u novembru u Dubaiju.

Rutte je želio da što prije predloži kandidata koji će zamjeniti Timmermansa kako bi Nizozemska zadržala snažan glas u Briselu.

Timmermans, potpredsjednik EK zadužen za Zeleni dogovor, podnio je ostavku ove sedmice pošto je imenovan kao nosilac liste saveza ljevice na vanrednim parlamentarnim izborima u Nizozemskoj.

On se nada da će na čelu vlade naslediti Ruttea, koji je nakon 13 godina na vlasti najavio da napušta politiku nakon izbora. Njegovo mjesto je privremeno povjereno drugom potpredsjedniku EK, Slovaku Maroš Šefčoviču.

Hoekstra je u julu najavio da neće predvoditi demohriščane na parlamentarnim izborima u novembru, koji se održavaju nakon pada koalicione vlade zbog neslaganja četiri partije oko imigracione politike.

federalna.ba/Beta

Nizozemska Wopke Hoekstra komesar EU