videoprilog Gordane Ristović-Muslija i Admira Pripoljca (Federacija danas)

Ništa od dogovora, nastavlja se radnički neposluh u rudnicima

Nastavlja se radnički neposlug u rudnicima uglja, odlučeno je na sjednici krovnog sindikalnog rukovodstva u Kaknju, a upopodnevnim satima najavljena okupljanja rudara i njihovih porodica pred rudničkim kapijama. Razlog je, tvrde, odbijanje uprave Elektroprivrede BiH da prihvati sporazum koji su u protekla dva dana sindikati usuglasili sa nadležnim federalnim ministrom Nerminom Džindićem. Iz Elektroprivrede pak tvrdnja da danas dostavljeni dokument iz Sindikata rudara ne održava dogovoreno prije dva dana, te da graniči s ucjenom. 

U rudnicima uglja radnički neposluh, proizvodnje nema, pogoni na minimumu tehničkog održavanja. Tako ostaje do ispunjenja zahtjeva.

„Ljudi sad mogu krenuti raditi, ovi zahtjevi su minimalni, samo tražimo da nam ne možete i nećemo dozvoliti nikad da radimo za manje nego što imamo sad u situaciji kad kad su cijene i sve otišlo u tačku“, kaže Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata radnika uglja Kreka u Tuzli.

Šum u kominukaciji ili ciljano obmanjivanje rudara i javnosti pitanja su koja se nameću nakon današnjih medijskih istupa rukovodstva Sindikata radnika rudnika uglja u Federaciji i generanog direktora Elektroprivrede BiH.

„Imamo metodologiju usaglašenu s Ministarstvom, nudimo Elektropivredi, Elektropivreda ne želi to prihvatiti. Predložili smo Ministarstvu, Ministarstvo 95% stvari prihvatilo, Ministarstvo dostavilo na uvid EPBiH, EPBiH devastirala u svojim prijedlozima izmjena i dopuna“, navodi Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika uglja u FBiH.

Generalni direktor Elektroprivrede BiH Admir Anedelija, pak, tvrdi da je tek u popodnevni satima dobio prijedlog sporazuma, ali taj dokument ne odražava dogovoreno prije dva dana dok su trajali protesti rudara pred zgradom Federalne vlade. Tvrdi da je četiri tačke tada postignutog dogovora između nadležnog federalnog ministra i predsjednika krovnog Sindikata radnika rudnika prihvatio. Dogovor se odnosio na povećanje cijene uglja za 20% počev od 2022. godine, kreiranje programa za porezna i dugovanja javnim fondovima za sve uposlene u periodu od 2023. do 2028. godine, povlačenje spornih pravilnika o radu i radnom učinku do njihovog usuglašavanja između uprava i sindikata, te preispitivanje odgovornosti uprava u rudnicima za trenutno stanje. Danas dokument sa 11 zahtjeva:

„Suština zahtjeva Sindikata sada jeste da se izdvoji dodatnih 56 miliona maraka kroz cijenu uglja kako bi se u narednom kolektivnom ugovoru povećale plate uposlenika za 20% i dalje produbile dubioze u rudnicima, a da sve ove obaveze koje su do sada rudnici načinili EPBiH se obaveže da će izmiriti. Nismo spremni na takvu vrstu ni ucjene“, kaže Anedelija.

Ranije isticani zahtjev za smjenu generalnog direktora Elektroprivrede BiH danas je iz krovnog rudarskog Sindikata upućen Željku Komšiću, predsjedniku DF-a, jer je ovoj stranci, tvrde sindikalci, unutar koalcije sa SDA pripalo kadroviranje u Elektroprivredi.

„Pozvali smo imenom i prezimenom ljude, predsjednika DF-a da objasni radnicima u rudnicima i građanima FBiH razloge iz kojih ne može biti smijenjen“, istakao je Husić.

Uslijedio je brzi odgovor predsjednika DF-a:

„Znam da su za status rudara lažno zabrinuta gospoda Radončić, Mirsad Kukić i Mirsad Zaimović, i da se također pitaju zašto direktor Elektroprivrede ne podnese ostavku. I ja mislim da bi mu najbolje bilo da to uradi, i to odmah čim ostavku podnesu resorni ministar Džindić i premijer Novalić. Nisam ja niti resorni ministar niti premijer da smjenjujem direktore! Za smjenu neka se njima obrate.“

Sve zajedno potvrda je da je trenutna situacija ispolitizirana do usijanja. U međuvremenu radnički neposluh u svim rudnicima se nastavja, proizvodnje nema, a kolateral energetski sektor u Federaciji, uglja na depoima termoelektrana i velikih kupaca sve manje.

federalna.ba

rudari radnički neposluh Elektroprivreda BiH