Nikšić ukazao na namjeru da osigura bolje uslove rada svim privrednicima u Gračanici

Nikšić ukazao na namjeru da osigura bolje uslove rada svim privrednicima u Gračanici

U okviru posjete Gračanici predstavnici Vlade Federacije BiH na čelu sa premijerom Nerminom Nikšićem danas su posjetili fabriku za preradu plastike, trgovinu, uvoz-izvoz „VARIPLAST“ d.o.o., gdje je upriličen sastanak sa vlasnikom Mujom Hasićem i predstavnicima Udruženja poslodavaca Gračanice.  

Istaknuto je da je, s obzirom na dugogodišnje prisustvo na tržištu, „VARIPLAST“ stekao reputaciju veoma poželjnog partnera koji zadovoljava potrebe svojih kupaca u pogledu kvaliteta, kvantiteta, brzine isporuke i pouzdanosti, a istovremeno vodeći brigu o okolišu.

Predsjednik Udruženja poslodavaca Mirsad Helić sastanak sa premijerom ocijenio je konstruktivnim jer Vlada Federacije BiH želi pomoći, odnosno poticati privredu.

- Govorili smo o sanaciju puta Tuzla – Doboj. Također, bilo je riječi o uvođenju fiskalnih zakona na kojima se u Federaciji provode intenzivne aktivnosti. To je potrebno našoj privredi da bi smo podigli konkurentnu sposobnost na tržištu Evropske unije – kazao je Helić, koji je zahvalio Nikšiću zbog zainteresovanosti za sve izazove s kojima se građani Gračanice susreću.

Na to je federalni premijer reagirao, navodeći da se na susretu danas akcentirao rad nedjeljom i set fisklanih zakona, za koje kaže da se „ne puštaju u proceduru zbog toga što se, prije njihovog puštanja na snagu, moraju osigurati sredstva koja će pokriti dubiozu u budžetima kada je u pitanju Penzioni fond i druge aktivnosti koje se finansiraju iz budžeta“.

- Očekujemo s jedne strane fiskalne zakone, a s druge strane nadamo se da ćemo preko Fonda Razvojne banke imati jeftiniji pristup kapitalu kod nekih domaćih komercijalnih banaka koje su u vlasništvu Vlade Federacije BiH – naglasio je vlasnik „VARIPLASTA“.

Ono što još očekuje od Vlade da uradi kako bi se olakšali uvjeti života privrednika u Gračanici jeste pomoć pri realizaciji infrastrukturnih projekata.

- Prije svega se treba posvetiti projektima iz oblasti električne energije jer je Gračanica među četiri grada u Federaciji gdje je potrošnja električne energije veća u privredi nego u domaćinstvima. Imamo problem nedovoljne količine električne energije, te je treba transportovati od trafostanice do proizvodnih pogona. Na ovo ćemo tokom daljne saradnje sa Vladom obratiti pažnju – poručio je Hasić.     

U delegaciji Vlade Federacije BiH danas su u Gračanici, osim premijera Nermina Nikšića, bili i federalni ministar energije, industrije i rudarstva Vedran Lakić i federalni ministar trgovine Amir Hasičević.

federalna.ba/Fena

Gračanica Nermin Nikšić
Nermin Nikšić Rezolucija o genocidu u Srebrenici rezolucija o Srebrenici
0 23.05.2024 18:07
nermin ni Nermin Nikšić signal program gašenje emitovanje federalna TV
0 09.05.2024 20:10
Nermin Nikšić Milorad Dodik Radovan Višković napadi na povratnike
0 03.05.2024 16:50