Premijer FBiH u Gradačcu: Vlada će pomoći sanaciju Bijele kule i džamije Husejnije

Premijer FBiH u Gradačcu: Vlada će pomoći sanaciju Bijele kule i džamije Husejnije

Federalni premijer Nermin Nikšić, te federalni ministri energije, rudarstva i industrije i trgovine, Vedran Lakić i Amir Hasičević, danas su se sastali sa gradonačelnikom Gradačca Edisom Dervišagićem s kojim su razgovarali o aktivnostima koje je potrebno poduzeti u ovom gradu.

Delegacija Vlade FBiH je također posjetila džamiju Husejniju, koja je, nakon temeljne restauracija koja je trajala četiri godine, izgorjela u novembru prošle godine te Kulu Husein-kapetana Gradaščevića, na kojoj se upravo izvode radovi na sanaciji i restauraciji.

Nikšić je kazao da će Vlada FBiH biti podrška u projektima sanacije i restauracije oba objekta.

- Sada se vidi koliko je dobra naša odluka da budžet FBiH ne sadrži konkretne projekte i nazive, već da sredstva budu na određenim pozicijama kao agregati, kako bi se mogla koristiti za one stvari koje nisu planirane - kazao je.

Nikšić je dodao da će sada sva mjesta u FBiH moći aplicirati sa konkretnim projektima, kako bi ih Vlada FBiH mogla podržati.

Naglasio je da su na sastanku govorili i o trasi autoputa Tuzla - Brčko - Orašje te da mu je rečeno da Gradačac nema ni približno odgovarajuću lokaciju za priključak na taj put, jer je udaljen oko 30 s jedne i 40 KM s druge strane.

- Naravno, Gradačac će se priključiti na drugi autoput između Sarajeva i Beograda, ali u svakom slučaju ćemo konkurisati  taj problem preduzeću Autoceste FBiH - zaključio je Nikšić.

Dervišagić je kazao da je sastanak bio prilika da goste informira o aktuelnm projektima, ali i da im se zahvali za veliku i konkretnu pomoć iz Vlade FBiH.

Naglasio je da su iskoristili priliku i da obiđu dvije veoma važne institucije kulture na području Gradačca, džamiju Husejniju koja je, nažalost, izgorjela.

Nagalsio je da je premijer Nikšić uvidio razmjere te štete  koja je nastala u novembru prošle godine.

Najavio je i niz novih projekata između Grada Gradačca i Vlade FBiH u ovoj godini, iz oblasti turizma, rekonstrukcije lokalne putne mreže te ulaganje u industrijsku zonu.

Prije Gradačca, delegacija Vlade FBiH predvođena premijerom Nikšićem održala je sastanak s gradonačelnikom Gračanice Nusretom Helićem s kojim su razgovarali o infrastrukturnim projektima, među kojima je posebno važno vodosnabdijevanje.

federalna.ba/Fena

Nermin Nikšić Gradačac
HDZ BIH SDP BiH Dragan Čović Nermin Nikšić
0 18.04.2024 18:45
Mostarski sajam Aleksandar Vučić Milorad Dodik Nermin Nikšić
0 16.04.2024 19:39
Nermin Nikšić razgovori
0 16.04.2024 14:36