Nikšić sa delegacijom Rukometnog saveza BiH: Prioritet rješavanje pravnog statusa

Nikšić sa delegacijom Rukometnog saveza BiH: Prioritet rješavanje pravnog statusa

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić susreo se danas, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, sa predstavnicima Rukometnog saveza BiH (RSBiH).

Predsjednik i potpredsjednik Upravnog odbora RSBiH Vladimir Branković i Kenan Magoda, te generalni sekretar Nedim Arnautović i selektor muške seniorske reprezentacije Irfan Smajlagić, upoznali su premijera sa radom i rezultatima, te ukazali na probleme sa kojima se Savez susreće.

To se prije svega odnosi na pravni status Rukometnog saveza BiH i neizdavanje novog ID broja od Porezne uprave Federacije BiH radi neusklađenosti akata. Iz Saveza su istakli i mišljenje Ministarstva pravde BiH iz 2017. godine kojem ovaj savez nema mogućnost upisa u Registar udruženja po osnovu kontinuiteta, odnosno da propisivanje kontinuiteta u Statutu RSBiH nije u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama BiH. Dodali su i da Rukometni savez BiH nikada nije bio upisan u Registar udruženja kod Ministarstva pravde BiH, jer prethodno rukovodstvo Saveza nije uskladilo akte i ispoštovalo za to predviđeni rok iz 2022. godine.

Nikšić je istakao da će Vlada Federacije BiH u okviru svojih mogućnosti, pomagati reprezentativne selekcije naše zemlje.

- Rukometni savez BiH je istakao probleme sa kojima se susreću. Pokušat ćemo naći način da se riješi ova situacija. Razgovarat ću sa federalnim ministrom finansija i Poreznom upravom Federacije BiH, kako se može što prije prevazići ovaj problem. Pitanje pravnog statusa Rukometnog saveza BiH je jedan od prioriteta koji se treba okončati na zadovoljstvo svih, a ono što je u našoj nadležnosti i mogućnosti, mi ćemo podržati  -  poručio je Nikšić.

Federalni premijer je još jednom čestitao čelnicima Rukometnog saveza BiH i igračima plasman na Evropsko rukometno prvenstvo koje se će se naredne godine igrati u Njemačkoj, te najavio finansijsku i drugu podršku Vlade Federacije BiH selektoru i igračima, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

federalna.ba/Fena

Nermin Nikšić