Nikšić s Aggelerom razgovarao o provođenju reformi u BiH

Nikšić s Aggelerom razgovarao o provođenju reformi u BiH

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić sastao se danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu sa šefom Misije OSCE-a u BiH, ambasadorom Brianom Aggelerom. Teme sastanka odnosile su se na aktuelnu situaciju u provođenu reformi u našoj zemlji, te saradnju u procesima donošenja propisa važnih za pridruživanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

Premijer Nikšić upoznao je ambasadora o aktivnostima i napretku ostvarenom na donošenju zakona koji se tiču ispunjavanja prioriteta na evropskom putu naše zemlje. Na sastanku je kao jedno od važnih aktuelnih pitanja otvorenih nakon posljednih tragičnih događaja u Gradačcu, istaknuta i snažna opredijeljenost za saradnju i unapređenje zakonodavnog okvira koji će omogućiti efikasniju borbu protiv nasilja u porodici. 

- Apsolutno podržavamo sve moguće mjere koje će doprinijeti preventivnom djelovanju, sprečavanju nasilničkog ponašanja i zaštiti žrtava. U pravcu donošenja izmjena i dopuna Krivičnog zakona, kao i drugih neophodnih zakona koji reguliraju ovu oblast već sam signirao određene akte za Vladu Federacije. Svakako da nam je u tom kontekstu dobrodošao doprinos, posredovanje i sugestije i OSCE-a, kao i svih dobrih praksi iz demokratskog svijeta - kazao je Nikšić.

Sagovornici su, također, ocijenili da je naophodno nastaviti rad na donošenju rješenja za zaštitu integriteta izbornog procesa u našoj zemlji.

- I na tom polju smo spremni dati apsolutni doprinos, kao što smo davali i ranije. Posebno želimo da imamo zakone kakve imaju i zemlje Evropske unije. Evropski put nema alternativu i najvažnije je da se nastavimo kretati u tom pravcu, jer ulazak u EU je najveći garant sigurnosti, stabilnosti i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine - poručio je premijer Nikšić.

Izražavajući snažnu podršku Misije OSCE-a u BiH evropskom putu naše zemlje, ambasador Aggeler istakao je spremnost za pružanje pomoći u izradi domaćeg zakonodavstva i rješavanju svih značajnijih pitanja. Uz šefa Misije OSCE-a u BiH, sastanku su prisustvovali i njegov zamjenik Thomas Busch, te politički savjetnik Ahmet Rifatbegović, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

federalna.ba/Fena

Brian Aggeler Nermin Nikšić OSCE Vlada Federacije BiH
Vahidin Munjić FUP Vlada Federacije BiH
0 18.05.2024 21:21
nermin ni Nermin Nikšić signal program gašenje emitovanje federalna TV
0 09.05.2024 20:10
OSCE emitovanje prekid program federalna TV
0 08.05.2024 16:31