Nikšić: Pozicije oko Izbornog zakona i Zakona o sudovima ostale su prilično zakovane

Nikšić: Pozicije oko Izbornog zakona i Zakona o sudovima ostale su prilično zakovane

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić izjavio je u Mostaru kako su stranke, članice koalicije na državnom nivou uglavnom ostali na istim pozicijama, ali da su i dalje otvorene razgovore te da će pokušati uraditi sve što mogu kako bi se postigao dogovor o, prije svega, Zakonu o sukobu interesa, Zakon o Sudu BiH i Izbornom zakonu.

- Čini mi se da je Zakon o sukobu interesa najbliži da ga okončamo i završimo tu priču. Pozicije kada su u pitanju Zakon o sudovima i Izborni zakon su ostale prilično zakovane u ovim spornim stvarima, iako, kada je u pitanju Izborni zakon, napravljeni su značajni iskoraci u drugim oblastima. U svakom slučaju, ostajemo opredijeljeni da radimo i da tražimo kompromise - naglasio je Nikšić.

Iznijeli su, kako kaže, svoje stavove i radit će na daljnjem rješenju.

- Ono što me motiviše jeste to što i kad se ne složimo radimo u atmosferi koja ipak ne znači nikakve sukobe, podjele i svađe. Iznijeli smo svoje stavove i sad ćemo probati to dalje da rješavamo - kazao je lider SDP-a BiH.

Poručio je kako politika svađe i podjela nije rješenje.

- Da bismo bili dio Evropske unije, moramo pokazati da smo spremni razgovarati i raditi kompromise. Koliko god to sporo išlo, ipak idemo naprijed i rješavamo stvari, jednu po jednu - kazao je prvi čovjek SDP-a BiH.

Govoreći o izmjenama izbornog zakonodavstva, Nikšić je kazao kako ne misli da bi taj problem trebalo odmah rješavati u cjelini, ali da uvažava stavove HDZ-a BiH koji insistira da se u okviru tog pitanja riješi i pitanje izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

- Mi smatramo da bi mogla samo ići zaštita integriteta ili samo Centralna izborna komisija (CIK). Za nas je problem pitanja članova izbora Predsjedništva želja da to sadrži promjene Ustava zbog činjenice da moramo ispuniti odluke suda u Strazburu. Kad je u pitanju Zakon o sudovima, ostale su neke početne pozicije. Mi smatramo da sjedište Apelacionog vijeća treba da bude u Istočnom Sarajevu, ljudi iz SNSD-a smatraju da treba da bude u Banjoj Luci i oko toga imamo spor i oko toga se nismo primakli i pomakli - naglasio je Nikšić.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ponovio je stav te stranke da se u okviru izmjena Izbornog zakona treba rješavati i pitanje načina izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

- Naravno da je to dio cjeline kao što je i Centralna izborna komisija koja je danas nelegalna i koja kao takva radi izvan zakona i ono treće su tehničke izmjene Izbornog zakona gdje smo se najmanje približili. Ovaj paket bi se morao poštivati da dođemo do izmjena Izbornog zakona do trenutka dok ne budemo u mogućnosti imati dvotrećinsku parlamentarnu većinu i mijenjati Ustav - ustvrdio je Čović.

federalna.ba/Fena

Nermin Nikšić sastanak koalicija Mostar