Nikšić: Građani se trebaju boriti za svoja, a ne za prava političara

Nikšić: Građani se trebaju boriti za svoja, a ne za prava političara

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić oglasio se na svom Facebook profilu povodom najavljenih današnjih protesta čiji je cilj odbrana Milorada Dodika od optužnice, te poručio da se građani trebaju boriti za svoja, a ne za prava političara.

- Izražavanje nezadovoljstva i borba za svoja prava su, ne samo pravo, već na neki način i obaveza građana. To je način da pokažu nezadovoljstvo radom političara koje su izabrali da zastupaju njihove interese u organima vlasti. Zato je za svaku demokratiju korisno da ima građane koji se ne boje javno izraziti svoje (ne)zadovoljstvo političkim odlukama i političarima.

Pozivam građane da slobodno i javno iskazuju svoj odnos prema vlasti, da organizuju okupljanja na kojima će tražiti svoja prava, ali da istovremeno razmisle koliko je pametno izaći na proteste na kojima se bore za prava političara i na kojima ih političari koriste kao živi zid iza kojeg se kriju od odgovornosti za svoja djela. Tražite od nas da se borimo protiv korupcije i da se izborimo da svi budu isti pred licem pravde, a onda izlazite na proteste da zaštitite političare od pravosuđa - poručio je Nikšić.

Kaže, BiH se nakon više godina stagnacije pokrenula s mrtve tačke, usvojeni su reformski zakoni čije prednosti će građani uskoro osjetiti. Na raspolaganju su nam veliki iznosi sredstava za infrastrukturne i druge značajne projekte koji će olakšati život građana i zato ne treba dozvoliti da te pozitivne promjene ugrozimo radi populizma i zaštite nekolicine političara.

- Očekujemo da će protesti proteći u miru jer je sigurnost građana naš prioritet. O stabilnosti države i njenih institucija, te sigurnosti svih njenih građana jednostavno nema pregovora. Zato svima treba biti jasno da će ovlaštene institucije i službe biti pripravne da spriječe svakoga ko pokuša ugroziti slobode i prava drugih - napisao je Nikšić na Facebooku.

federalna.ba/Fena

Nermin Nikšić protesti pravosuđe političari