videoprilog Mime Golubić (Dnevnik 2)

Nikšić, Čović i Bradara optimistični, Lendo ne uzmiče, Murphy kritikuje

Već na početku 30-dnevne borbe za formiranje Vlade FBiH, konsultacije i razgovori. Predsjednica Federacije Lidija Bradara, potencijalni premijer Federacije Nermin Nikšić i Lider HDZ-a BiH Dragan Čović razgovarali su o dovršavanju procesa uspostave entitetske vlasti. No, optimizam da će ovaj proces brzo biti priveden kraju i dalje gasi potpredsjednik Federacije Refik Lendo.

Predsjednica Federacije Lidija Bradara ne krije da će na sto pred potpredsjednike staviti papir sa imenom Nermina Nikšića i ostalih članova nove Vlade. Očekuje saglasnost u vidu potpisa za njihovo imenovanje. Sve su glasniji navodi da je Nikšić već izabrao svoje ministre, ali i da će zbog Vojina Mijatovića imati novi izazov, koji će otvoriti novo pitanje - hoće li imati dovoljno ruku za izbor svog tima? Podrška bi mogla izostati iz redova SzBiH, nakon što je Mijatović nedavno razmijenio vrlo oštre riječi sa predsjednikom ove stranke. Ipak, vodeći se optimizmom u provođenju izbornih rezultata, na današnjem sastanku preprekama za imenovanje Vlade lideri SDP i HDZ, ali i predsjednica Federacije, čini se, nisu dali važnosti.

Čović i Nikšić: Pristupiti hitnom uspostavljanju Vlade Federacije BiH

Predsjednici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine Dragan Čović i Nermin Nikšić razgovarali su danas o dovršavanju procesa uspostave federalne vlasti. Sastanak između potpisnika dokumenta o smjernicama, načelima i ciljevima djelovan...

No, do imenovanja Vlade Federacije put bi mogao biti trnovit. Izvjestan je izostanak saglasnosti potpredsjednika Federacije Refika Lende.

Lendo i Stojanović informirali Saracina o problemima u procesu formiranja vlasti u FBiH

Specijalni predstavnik njemačke vlade za zapadni Balkan Manuel Saracin danas je u zgradi Delegacije Evropske unije u BiH razgovarao o formiranju vlasti na federalnom nivou sa potpredsjednicima Federacije BiH Refikom Lendom i Igorom Stojanovićem. Oni su na sastanku Saracina upoznali o svojim viđenjim...

Razgovarati može sa svima, pa i sa Nikšićem, ali će podrška za njegovo imenovanje, ali i cijele Vlade izostati ukoliko SDA ne bude dio vlasti. Pat-pozicija u formiranju Vlade FBiH mogla bi voditi do Ureda visokog predstavnika po potencijalno riješenje. Bradara je izričita protivnica dugoročnih izmjena Ustava Federacije BiH - smatra da bi takav potez Christiana Schmidta bio poguban za hrvatski narod: “Ja ću biti pristalica i iscrpiti tu mogućnost da se pokušamo dogovoriti, a onda ćemo vidjeti šta dalje slijedi. Mi se zalažemo za cjelovite izmjene Ustava. Svaki put kad smo nešto riješavali parcijalno, to nije bilo dobro. Stalno slušam da Lendo neće dati potpis iako nisam imala priliku to vidjeti - bila sam svjedok da nije htio se dogovoriti ko će biti predsjednik”.

“Nema popuštanja. Nas troje imenujemo Vladu i, evo, ja u konačnici treba da dam saglasnost. Ja kad vidim šta je na stolu, onda ću da reagujem”, poručuje Lendo.

Vladu Federacije prema Ustavu imenuje predsjednik Federacije uz saglasnost dva potpredsjednika, što je ključan faktor za podršku Stranke za BiH i NES-a. Ne kriju da nisu pobornici jednokratnih rješenja i poteza Schmidta, ali, ipak, najgori scenarij vide u ostanku Vlade u tehničkom mandatu.

“Očekujemo da će se nešto desiti ne u roku nego nakon 30 dana. Stranka za BiH neće podržati jednokratna riješenja u vezi s formiranja vlasti na nivou FBiH - smatramo da bi to bilo kontraproduktivno i vrlo neodgovorno u kontekstu dougoročnog funkcionisanja naših institucija. Međutim, visoki predstavnik treba da razriješi ovu situaciju”, istakao je Admir Čavalić, zastupnik SzBiH u Parlamentu FBiH.

Umjesto deblokade, traje dodatna neizvjesnost. Međunarodna zajednica je, tvrdi Christian Schmidt, spremna pomoći jer ne žele gledati beskonačne svađe, već rješenja. A rješenja ne žele samo u Uredu visokog predstavnika. Američki ambasador Michaelm Murphy upozorava da će svi pojedinci iz politike koji strahuju za svoj položaj i prave probleme odgovarati za bilo kakvu vrstu blokade Federacije BiH. Naglašava da je velika šteta što blokada u Federaciji dolazi upravo od ljudi koji su se dugo vremena žalili na blokade.

“Nadam se da će stranke koje čine većinu uskoro formirati Vladu Federacije, jer je nije bilo četiri godine. To se mora promijeniti. Mi pažljivo pratimo šta se dešava i za bilo kakvu vrstu blokade smatrat ćemo odgovornima one političke lidere kojima je bitnije lično političko dobro, a ne dobro njihovih glasača”, napominje Murphy.

A vrijeme za iznalaženje rješenja teče. Manje od 30 dana ostalo je za dogovor. Akteri i stavovi su poznati. Prijetnje jasne. Odstupanja nema. Čini se da niko nije spreman na kompromis u iščekivanju intervencije Christiana Schmidta od koje, po svemu sudeći, ništa neće biti.

Dakle, i dalje ključeve vlasti u FBiH drže HDZ BiH, SDP i SDA.

federalna.ba

Vlada FBiH