Nikšić: Apsolutno spremni za stvaranje boljeg ambijenta, ne i za reforme na štetu građana
(Izvor: Fena)

Nikšić: Apsolutno spremni za stvaranje boljeg ambijenta, ne i za reforme na štetu građana

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić sastao se danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu s delegacijom Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Bosni i Herecgovini, koju je predvodila šefica Misije Alina Iancu. 

Na sastanku je razgovarano o ekonomskim prognozama, očekivanim rizicima, prioritetnim strukturalnim reformama te eventualnom novom aranžmanu sa MMF-om.

Nikšić se složio sa konstatacijom šefice Misije u MMF-a u BiH Iancu da je ekonomska situacija u Federaciji BiH povoljna.

- Kad je u pitanju novi aranžman s MMF-om, mi znamo da ga MMF sklapa s jednom adresom, državom Bosnom i Hercegovinom. Mi smo dio Bosne i Hercegovine i ne ponašamo se tako da nekom u našoj državi bude gore, a nekom bolje. Razmotrit ćemo sve opcije i raditi u smjeru onog što je najbolji interes za našu državu – kazao je Nikšić.

Sagovornici su se usaglasili da je među prioritetima strukturalnih reformi veći broj njih zajednički, poput donošenja novog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, zatim poreske i reforme javne uprave. To su i transparentniji i bolji nadzor javnih preduzeća, zelena energija, digitalizacija te svakako nastavak započetih i otpočinjanje novih javnih i privlačenje privatnih investicija.

Nikšić se nije složio sa određenim preporukama te je jasno poručio da reforme koje bi išle u smjeru povećanja kamata banaka te umanjenja plata nikako ne dolaze u obzir.

- Mi smo mala zemlja, mala ekonomija, složenog uređenja i sa puno problema. Apsolutno smo otvoreni za razgovore i dogovore u cilju stvaranja boljeg ambijenta kako bi se naši ljudi vraćali u svoju domovinu, ali nismo i za restriktivne reforme koje bi direktno vodile ka lošijem standardu građana - istakao je premijer Federacije BiH, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

federalna.ba/Fena

Nermin Nikšić MMF