Nikki Haley okončala kandidaturu, Trump jedini republikanski kandidat
(Izvor: EPA-EFE/RICHARD ELLIS)

Nikki Haley okončala kandidaturu, Trump jedini republikanski kandidat

Nikki Haley okončala je svoju predsjedničku kandidaturu u srijedu nakon što je poražena u 14 jedinica na Super utorak, prepustivši republikansku nominaciju 2024. Donaldu Trumpu. Bivša guvernerka Južne Karoline, koja je postala Trumpova ambasadorica u UN-u i prva istaknuta žena boje kože koja je tražila republikansku nominaciju za predsjednika, odbila je odmah podržati Trumpa kao što su to učinili njegovi drugi republikanski rivali. Umjesto toga, izazvala je bivšeg predsjednika da zaradi podršku svojih birača.

„Sada je došlo vrijeme da obustavim svoju kampanju“, rekla je Haley, najavljujući svoju odluku u kratkom govoru u Charlestoneu u Južnoj Karolini. „Rekla sam da želim da se glas Amerikanaca čuje. To sam i uradila i ne žalim.”

Haley je pretrpila niz gubitaka, koji su počeli sa Iowom, New Hampshireom, Nevadom i njenom matičnom državom Južnom Karolinom. U utorak, kada su birači u 15 država glasali na na dan poznatim kao Super utorak, Haley je izgubila sve države osim Vermonta. Ranije je pobjeđivala samo u Washingtonu.

Među Trumpovim istaknutim primarnim rivalima, Haley je bila posljednji kandidat, tako da njeno povlačenje osigurava da će Trump osvojiti republikansku nominaciju.

WSJ je izvijestio da Haley neće objaviti podršku u srijedu, ali će ohrabriti Trumpa da zaradi podršku republikanskih i nezavisnih glasača koji su je podržali.

Taj potez ostavlja Trumpu jasan put da traži republikansku nominaciju za treće izbore – iako se suočava s 91 krivičnom prijavom, pokušajima da ga se skine s glasačkih listića zbog poticanja pobune i presudama građanskog suda koje od njega zahtijevaju da plati više od 400 miliona dolara zbog optužbi finansijske prevare i klevete.

Izgledi da republikanski kandidat za predsjednika bude osuđeni kriminalac sve su bliže.

federalna.ba/The Guardian

Nikki Haley republikanci kandidati
Nikki Haley Donald Trump podržati
0 23.05.2024 09:37
kandidati Nobelova nagrada za mir
0 29.02.2024 08:35