Nije potreban negativan test za prijem u bolnicu, drive-in punktovi van funkcije
EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Nije potreban negativan test za prijem u bolnicu, drive-in punktovi van funkcije

Na današnjoj sjednici Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo razgovaralo se o povoljnoj Covid-19 epidemiološkoj situaciji u Kantonu Sarajevo. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, od početka pandemije u Kantonu Sarajevo obrađeno je preko pola miliona testova. U Kantonu Sarajevo se na dnevnoj bazi testira preko 250 osoba. Od tog broja, u prosjeku su oko tri ili četiri pozitivna testa.

U skladu s tim, na današnjoj sjednici Krizni štab je dao preporuku menadžmentima zdravstvenih ustanova da se prilikom prijema na hospitalizaciju u zdravstvene ustanove bolničkog nivoa, kod pacijenata koji nemaju izraženu kliničku sliku Covid-a 19, ne zahtijeva negativan test.

JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo će raditi isključivo testiranje pacijenata sa izraženom kliničkom slikom Covid-a 19. Ukoliko ustanove imaju potrebu da testiraju asimptomatske pacijente, isto mogu obavljati u svojim ustanovama.

Drive-in puktovi za testiranje JU Dom zdravlja KS se stavljaju van funkcije.

Također, data je preporuka menadžmentima zdravstvenih ustanova bolničkog nivoa da u skladu sa svojim Pravilnicima o uvjetima i načinu obavljanja mjera za sprečavanje i suzbijanje bolničkih infekcija odrede nivo, učestalost i način provedbe posjeta u svojim ustanovama.

federalna.ba

koronavirus testiranje
Nijemac vakcina koronavirus
0 06.03.2024 11:00
Tajvan podmornica testiranje
0 28.02.2024 13:11
Esmina Avdibegović antidepresivi anksiolitici lijekovi koronavirus pandemija
0 15.01.2024 23:44
Francuska pirotehnika koronavirus Dan Bastille
0 09.07.2023 16:01