"Nije bilo nikakvih naznaka da bi ubica mogao biti problematičan"
(Izvor: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK)

"Nije bilo nikakvih naznaka da bi ubica mogao biti problematičan"

U oružanom napadu u Pragu gdje je jedan 24-godišnji student na Filozofskom fakultetu juče poslije podne otvorio vatru iz puške ubijeno je 13 mahom studenata i osoblja fakulteta i među njima nema stranaca a 14. žrtva je sam napadač koji se ubio, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Češke Vit Rakušan.

Među 25 povrijeđenih su dvojica državljana Ujedinjenih Arapskih Emirata i jedan Holandije, precizirala je danas češka policija. 

Identifikovano je 13 od 14 studenata i pedagoga Filozofskog fakulteta Karlovog univerziteta koje je ubio 24-godišnji student David K. otvorivši vatru na 4. spratu zgrade. On je prethodno ubio svog oca u selu Hostoun blizu Praga.

Policija je tragala za njim od juče u podne kada je dobila informaciju da se sprema da izvrši samoubistvo, a kada je u porodičnoj kući pronašla tijelo ubijenog oca i vidjela da David K. ima legalno sa dozvolom više komada vatrenog oružja, među njima i pušku AR-15 kojom je kasnije ubijao, policija je evakuisala zgradu fakulteta u samom srcu Praga, gdje je imao predavanje.

David K. je međutim umjesto na predavanje otišao u glavnu zgradu fakulteta, isto u turističkom srcu Praga, unio u torbi više komada vatrenog oružja i municiju i zatim otvorio vatru, na putu do krova gdje je poslije pucao u sebe. Otvorio je vatru i na prolaznike na trgu ispred fakulteta, pokazao je snimak kamermana AKTU.cz koji se tu zatekao.

Policija je kasnije poslije samoubistva napadača koji je zadobio povrede i u puškaranju sa policijom evakuisala studente i predavače koji su dobili poruku od fakulteta da se zabarikadiraju u prostorijama.

Češka je subotu 23. decembar proglasila za dan žalosti, gradske vlasti Praga ugasiće osvjetljenje svečano ukrašene gradske jelke na glavnom Božićnom vašaru na Staromnjestskom trgu, pored koga je sporedna zgrada Filozofskog fakulteta, a na vlasnicima štandova je da li će i oni odustati od vašara zbog tragedije.

Policija je saopštila da pooštrava preventivne mjere zaštite tzv. mekih ciljeva, kao što su škole, bolnice.

"Nemamo informacije o bilo kakvoj konkretnoj prijetnji. To je signal da smo tu i da smo spremni. Vidjaćete i policajce sa dugim cijevima", saopštila je danas policija.

Ministar unutrašnjih poslova Vit Rakušan kazao je za češki javni Radiožurnal da o ubici nigdje nije bilo nikakvih informacija da bi mogao da bude problematičan, a imao je dozvolu za više komada vatrenog oružja. "Bio je i dobar student i do sada tokom cijelog svog života nije dospio pod lupu zbog bilo kakvog krivičnog djela ili podozrenja. Sa aspekta svih institucija bio je neispisan list, legalni vlasnik oružja", kazao je Rakušan.

Kao i ranije predsjednik Češke Petr Pavel i premijer Petr Fijala i ministar Rakušan je apelovao da građani ne šire lažne vijesti i dezinformacije na društvenim mrežama i da paze kakve sadržaje dijele.

"Pojavila se dezinformacija da su poginuli ili povrijeđeni neki policajci. Molio sam medije, a savjetovali smo se i sa stručnjacima u inostranstvu gdje su se desile takve situacije, da objavljivanje priče o tom napadaču uz razne detalje, tabloidno skupljanje kusih informacija i njihovo hitno objavljivanje ne vodi ničem dobrom", kazao je Rakušan.

Karlov univerzitet u Pragu preporučio je svojim fakultetima da otkažu nastavu a još sinoć zabranjena su okupljanja više od 20 ljudi na Filozofskom fakultetu u kome uviđaj u glavnoj zgradi obavlja policija.

Česi od sinoć polažu cvijeće i pale svijeće na trotoaru ispred Karlovog univerziteta u Pragu, ali i Masarikovog univerziteta u Brnu, dok će u subotu u podne zazvoniti zbog žalosti za žrtvama i crkvena zvona u cijeloj Češkoj.

federalna.ba/Beta

Prag ubistvo masakr