Nigerija: Uništena slonovača vrijedna 11 miliona dolara
(Izvor: Arhiv)

Nigerija: Uništena slonovača vrijedna 11 miliona dolara

Nigerija je uništila dvije i po tone zaplijenjene slonovače u vrijednosti od 11,2 miliona dolara u pokušaju da zaštiti sve manju populaciju slonova od trgovaca divljim životinjama.

Stručnjaci za zaštitu prirode navode da je tokom protekle tri decenije populacija slonova u Nigeriji je drastično opala, sa procijenjenih 1.500 na manje od 400 zbog krivolova radi sakupljanja kljova, gubitka staništa i sukoba između ljudi i slonova.

Državni ministar za životnu sredinu Iziak Salako rekao je da je Vlada smrskala kljove i da će koristiti prah za izgradnju simboličnog spomenika u nacionalnom parku kao podsjetnika na značaj slonova u ekosistemu.

Uništavanje kljova u glavnom gradu Abudži uslijedilo je nakon sličnog događaja u oktobru, kada su zvaničnici uništili četiri tone zaplijenjenih krljušti ljuskavaca u vrijednosti od 1,4 miliona dolara.

Hiljade slonova svake godine budu ubijene zbog kljova uprkos zabrani trgovine slonovačom od 1989. godine, prema Konvenciji o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje faune i flore.

federalna.ba/Srna-Reuters

Nigerija slonovača