videoprilog Emine Macić (Dnevnik 2)

Skaku slobode koštalo nezakonito zapošljavanje, rasvjeta i Formula

U akciji Vizionar uhapšen je Abdulah Skaka, ambasador Bosne i Hercegovine u Kataru. Hapšenju bivšeg gradonačelnika glavog grada naše zemlje prethodili su pretresi više lokacija na području Kantona Sarajevo. Pored Skake, na saslušanje je privedeno više osoba.

Nakon hapšenja, pokrenute aktivnosti u vezi s razrješenjem ambasadora Skake

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović pokrenuo je aktivnosti u vezi s razrješenjem ambasadora Bosne i Hercegovine u Državi Katar Abdulaha Skake. Kako je kazala Hoda Dedić, Bećirovićeva savjetnica za vanjsku politiku, procedura će se provesti u skladu sa važećim propisima koje reguli...

U Kantonalnom tužilštvu je protiv prvog bivšeg čovjeka Sarajeva, kako saznajemo, formirano nekoliko predmeta. Brojne afere vezane su za njegovo ime, ali u prvom redu je zloupotreba položaja.

„Tužilaštvo KS-a Abdulaha Skaku sumnjiči za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave i davanje dara i drugog oblika koristi. Nakon kriminalističke obrade u Ministarstvu unutrašnjih poslova KS-a, osumnjičeni Abdulah Skaka bit će predat u nadležnost Tužilaštva KS-u u zakonskom roku od 24 sata. Postupajući tužilac odlučit će o daljnjim mjerama prema osumnjičenom“, kazala je Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS-a.

U izvješataju koji je prošle godine u aprilu podnijela gradonačelinica Sarajeva Benjamina Karić, navodi se da je Skaka nezakonito zapošljavao na pozicijama savjetnika gradonačelnika, te da je budžet Grada Sarajevo na taj način oštetio na desetine hiljade maraka. No, stavljaju li se upravo ova zapošljavanja sada Skaki na teret, iz MUP-a nisu precizirali.

„U službenim prostorijama uprave policije MUP-a KS-a nalazi se više osoba na kriminalističkoj obradi. Ova operativna taktička akcija pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva Kantona Sarajevo provodi se zbog sumnje u počinjenje više krivičnih djela“, kazala je Mersiha Novalić, glasnogovornica MUP-a KS-a.

A kako nezvanično saznajemo, Skaku se, između ostalog, tereti i da je novac iz budžeta Grada Sarajeva koristio za rasvjetu vlastite vikendice. Također, pokušao je utjecati na vijećnike prilikom glasanja da bi produžio svoj mandat. Krivotvorio je dokumentaciju za projekt Bolid Formule E. U istrazi koja je danas pokrenuta nisu obuhvaćeni predmeti EYOF i Vidikovac - iako i za ove afere postoje predmeti u Tužilastvu KS-a, potvrđeno je nezvanično za Federalnu televiziju.

federalna.ba

Abdulah Skaka akcija Vizionar
Abdulah Skaka mjere zabrane
0 19.06.2023 12:10
Mreža Abdulah Skaka Ibrahim Hadžibajrić Senaid Memić hapšenja
0 30.05.2023 21:48
Abdulah Skaka Federalni radio
0 26.05.2023 17:41
Abdulah Skaka pritvor
0 26.05.2023 12:26