videoprilog Adise Alić (Federacija danas)

Nezaobilazne destinacije Srednje Bosne su Plava voda i vodopadi u Jajcu

Srednja Bosna, osim što je zimski turistički centar, nudi bogatu ponudu i tokom ljetne turističke sezone. Ova godina počela je obećavajuće, bez zatvorenih granica i ograničenja, a turistički radnici je, sudeći po posjeti gostiju, za sada ocjenjuju uspješnom. Novina su i brojni kulturni sadržaji, čiji je cilj privući goste i zadržati ih što duže. Šansa je to za ugostitelje, a u Srednjobosanskom kantonu se nadaju da bi mogli dosegnuti rekordnu 2019. godinu.

Vrele sunčane dane brojni turisti provode uz rijeke i historijske znamenitosti gradova Srednjobosanskog kantona. Nezaobilazne destinacije su, između ostalih, Plava voda i vodopadi u Jajcu.

Neki zbog gastronomske ponude, drugi, pak, zbog prirodnih i historijskih znamenitosti, ne propuštaju posjetiti i ovaj dio naše zemlje, u kojem se, kažu, itekako ima šta vidjeti.

„Centralna Bosna je poznata po svojim prirodnim i kulturnim vrijednostima i to je nešto što nas krasi, uz ovaj naš geoprometni položaj, mislimo da smo jedna od najpotentnijih turističkih destinacija u BiH“, ističe Miroslav Matošević, direktor Turističke zajednice SBK-a, i dodaje kako je važna i ponuda kulturnih događaja.

Direktor Centra za kulturu Travnik Taik Ganić ističe kako će okviru Travničkih večeri publici ponuditi 45 programa za sve ciljne skupine: „Imat ćemo nekoliko koncerata regionalno priznatih muzičkih zvijezda, izložbe slika, promocije knjiga, kulturn-sportska događanja...“.

Uprkos globalnim poremećajima, i u Jajcu su optimistični. Uz brojne nacionalne spomenike i prirodne ljepote, turisti će ove godine uživati i u velikom broju kulturnih sadržaja. Sezona je počela nizom koncerata ispod vodopada, potom pozorišnim igrama koje su u toku, a slijede i tradicionalni međunarodni skokovi s vodopada, te projekcije filmova. Jedino se pribojavaju finansijske krize.

„Ono što posebno raduje je da nema više nekakvih barijera niti prepreka što se tiče dolaska ljudi. Jedina prepreka trenutno su ove cijene. Ali mislim da to neće bitno utjecati jer, po ovim prvim dolascima ljudi, vidi se da je to baš krenulo kako treba“, govori Mirsad Duranović, uposlenik Muzeja Drugog zasjedanja AVNOJ-a.

Računajući na domaće goste, pozivaju i na korištenje najavljenih turističkih vaučera Vlade Federacije za destinacije ovog područja.

„To mogu iskoristiti kada budu ovi značajniji kulturni događaji, pogotovo Desant na Jajce, koji je krajem osmom mjeseca, ali i međunarodni skokovi koji su krajem osmog mjeseca. I mi smo već u kontaktu sa našim hotelijerima i ugostiteljima“, objašnjava Anto Brtan, direktor Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu Jajca.

A da ne bi bili samo usputna turistička destinacija, potrebno je više investicija u smještajne kapacitete. Turistički radnici posljednjih godina nastoje promijeniti tu sliku, da bi popravili minuse iz proteklih pandemijskih godina.

federalna.ba

SBK turizam vodopad Jajce Travnik Plava voda