Nevladine organizacije traže da Crna Gora sponzorira Rezoluciju UN-a o genocidu u Srebrenici

Nevladine organizacije traže da Crna Gora sponzorira Rezoluciju UN-a o genocidu u Srebrenici

Predstavnici 35 nevladinih organizacija i osam pojedinaca uputili su u utorak crnogorskom premijeru Milojku Spajiću inicijativu da Crna Gora sponzorira Rezoluciju Ujedinjenih naroda o genocidu u Srebrenici.

Oni su pozvali Spajića da bude konzistentan u odnosu na dosadašnju poziciju Crne Gore i zatražili da se ta zemlja pridruži državama koje kosponzoriraju Rezoluciju čiji će Nacrt biti predstavljen sutra na zatvorenoj sjednici UN-a.

"Budući da se podrazumijeva da će Crna Gora 2. svibnja glasati za Rezoluciju, smatramo da treba da učini i korak više i pridruži se grupi od trenutno 18 država svijeta koje su je kosponzorirale i koje razumiju važnost izgradnje mira", navodi se u inicijativi upućenoj Spajiću, javljaju Vijesti.

Kao najozbiljnija kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji (EU), Crna Gora mora pokazati kapacitet, ne samo da sprovodi odluke međunarodnih sudova i poštuje svoje međunarodne obveze, već i da u praksi pokaže da njeguje univerzalne vrijednosti na kojima počiva zajednica kojoj želi da se priključi, poručuje se u inicijativi.

Dodaje se da Crna Gora, njegujući regionalnu suradnju i dobrosusjedske odnose po kojima je bila prepoznata, mora značajno doprinijeti da se kultura sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici podigne na međunarodnu razinu.

"Većinska Crna Gora želi dostojno da iskaže poštovanje prema žrtvama srebreničkog genocida, kao i do sada", navodi se u dokumentu upućenom Spajiću.

Potpisnici inicijative su podsjetili da je Skupština Crne Gore 2009. godine usvojila Deklaraciju o prihvaćanju rezolucije Europskog parlamenta (EP) o Srebrenici, a 2021. godine i Rezoluciju o genocidu o Srebrenici.

"Imajući u vidu da negiranje genocida u Srebrenici nije prestalo ni nakon usvajanja te Rezolucije te da, također, nije ustanovljen Dan sjećanja iako to Rezolucija predviđa, jasno je da nije učinjeno dovoljno da se prihvate činjenice i odgovorno osigura zajednička budućnost", dodaje se u inicijativi.

federalna.ba/Fena

Crna Gora Rezolucija o genocidu u Srebrenici
Rezolucija o genocidu u Srebrenici
0 26.05.2024 11:02
Ljubomir Filipović Crna Gora
0 25.05.2024 21:37
genocid u Srebrenici Rezolucija o genocidu u Srebrenici UN Murat Tahirović
0 25.05.2024 10:15
Srbija Rezolucija o genocidu u Srebrenici
0 24.05.2024 20:43
Arne Johan Vetlesen Rezolucija o genocidu u Srebrenici genocid genocid u Srebrenici
0 24.05.2024 19:25