Neviđeni rast potraživanja za neplaćene dugove u Švedskoj
(Izvor: Reuters)

Neviđeni rast potraživanja za neplaćene dugove u Švedskoj

Oštra inflacija i rastuće kamatne stope doprinijele su neviđenom povećanju potraživanja za neplaćene dugove, saopćila je u srijedu švedska izvršna uprava.

Više od 609.000 nenaplaćenih potraživanja podneseno je tokom prvih šest mjeseci ove godine, što je povećanje od 12 posto u odnosu na prethodnu godinu, navodi se u saopćenju za javnost.

U prvoj polovini ove godine neplaćena potraživanja iznosila su 14,6 milijardi švedskih kruna (1,3 milijarde američkih dolara), što je povećanje od 35 posto u odnosu na prethodnu godinu, dodaje se.

- Jasno je da mnogi teško sastavljaju kraj s krajem. Dobili smo više potraživanja i za znatno veća dugovanja nego prethodnih godina - navodi u saopćenju Davor Vuleta, analitičar u organu za izvršenje.

- Mnoga potraživanja su za račune koje ispostavljaju kompanije za naplatu dugova i banke, ali ima i potraživanja za stambene i račune za struju. To je zabrinjavajući razvoj događaja - kazao je Vuleta.

Od maja prošle godine, brojna domaćinstva suočila su se i s višim troškovima, jer je centralna banka Švedske (Riksbank) podigla svoju ključnu kamatnu stopu na 3,75 posto nakon sedam godina nultog ili negativnog nivoa.

Najviše se povećao broj potraživanja od lica starijih od 65 godina, i to za 18 posto u odnosu na prvih šest mjeseci 2022. godine, saopćio je izvršni organ.

Stopa inflacije prema indeksu potrošačkih cijena (CPI) i dalje je u julu iznosila čak 9,3 posto, saopćio je Švedski statistički zavod.

Do kraja juna, akumulirani iznos neizmirenih dugova pojedinaca iznosio je 112 milijardi švedskih kruna, saopćila je uprava, prenosi Xinhua.

federalna.ba/Fena

Švedska inflacija dugovi
BiH inflacija Agencija za statistiku BiH
0 28.11.2023 10:51
Evropa Evropska centralna banka inflacija BDP Christine Lagarde
0 28.11.2023 09:44
Argentina predsjednik inflacija
0 20.11.2023 09:03