Neum Casablanca – Dragan Markovina

  • Dobro je čitati ... sve, i romane, i poeziju, eseje, priče, putopise ...i stalno mijenjati žanrove, mijenjati svjetove u koje zaranjamo, i otkrivati one zanemarene, skrajnute predjele domovine, kontinenta, planete ...
  • Dragan Markovina je istoričar, publicist i pisac. Autor je velikog broja naučnih tekstova i knjiga - “Između crvenog i crnog: Split i Mostar u kulturi sjećanja” – za koju je dobio nagradu „Mirko Kovač“, “Tišina poraženog grada”, “Jugoslavenstvo poslije svega”, “Povijest poraženih”, “Doba kontrarevolucije”, “Usamljena djeca juga”, “Jugoslavija u Hrvatskoj (1918.-2018.): od euforije do tabua” i “Libanon na Neretvi: kultura sjećanja i zaborava”. Za esej "Je li moguće pomiriti antagonizirana društvena sjećanja?" iz knjige "Libanon na Neretvi: kultura sjećanja i zaborava", Dragan markovina dobio je Nagradu „Zdravko Grebo”. Knjiga „Neum Casablanca objavljena je 2021.godine u izdanju Art Rabic-a, Sarajevo. „Neum Casablanca je knjiga, kako je kazao autor na jednoj od promocija, o lijepim stvarima, ružnim stvarima i o logorima – ukratko, o svim dobrim i lošim traumama“.
  • Riječ kritike - Knjiga „Neum, Casablanca“ je posebna u Draganovom opusu, zato što je prije svega putopis. To je svojevrsna „covid-knjiga“, kao i neka vrsta „pisanog filma-ceste“. Dragan Markovina napisao vrlo zrelu knjigu sažetih i fragmentiranih zapisa. Ovu knjigu se može i treba formalno prije svega doživjeti kao putopis zanemarenim i neatraktivnim prostorima hercegovačkog kamenjara i svitavskog imaginacija koji na prvi pogled varljivo ne nude neke posebne priče. To je putopis po jednom području Hercegovine, kojim, kako autor sam ističe u knjizi, volimo često proći brzo; to je Svitava, Neum i cijeli taj akvatorij. Posljednjih godina putujući, neprekidno u dijalogu sa tišinom između Splita, Korčule i Mostara, zaobilaznim nepopularnim putevima na kojima čovjek može dovoljno kontemplirati i sa svakodnevicom i sa nostalgičnim fragmentima, autor pronalazi vlastiti pojam Casablance u zemljovidu znanja, sjećanja i melankolije - zapisao je Ronald Panza, teatrolog i kulturni aktivista.
  • Riječ kritike - Neum, Casablanca knjiga je o knjigama i moru, o čovjeku i usamljenosti, o zaboravu i prisjećanju, o krutosti granica i mekom šarenilu pograničja, napisala je o knjizi recenzentica Đurđica Čilić. Autor u ovim zapisima kombinira svoj povjesničarski nerv, svoje znanje, ali i posve subjektivni rakurs iz kojeg gleda jedan kompleksan prostor iščitavajući ga kao palimpsest i otkrivajući sve njegove slojeve. Živo zainteresiran za granice, za čiju egzaktnost ne mare mirisi, zvukovi, ptice, a ni plemeniti ljudi, Markovina, dopola primoran stjecajem okolnosti, a otpola gonjen željom – iz stranice u stranicu granice preveslava, preplivava, prehodava i prepričava: sebi, znatiželjnom putniku iz Grenoblea, i nama, svojim čitateljima, civilizacijski i kulturološki čvor balkanskog, mediteranskog juga, u kojem se Neum ukazuje kao novovjekna Casablanca na kojoj se susreću svi brodolomci jedne civilizacije.
  •  

Neum je naša Ostia

Da, taj nevoljeni i svima smiješni Neum,

On je naša Ostia.

U koju se iz Lumbarde išlo kao na

Hodočašće

Po cukar za vino i cigarete za disco.

Devedesetih.

U doba kad su se tamo minirale i

pljačkale kuće,

Ali, oprezno da ne bude veće štete.

Da se na miru useli i da sve prođe

ispod cijene.

Neum između dva doma, vječni

izgovor za prstace

I mjesto kojeg se potiskuje u

kolektivno nesvjesno

Jer tko je vidio da je Hercegovina

na moru.

Stalno se pitam kako se netko

može smijati ovom predivnom zalivu.

Čitom i mirnom, Neretvom

Izdubljenom,

S pogledom na Pelješac.

Pa neka smo pojeli brdo zidanjem,

Kao da su ovi u Monte Carlu bili išta

bolji prema okolišu,

a njima se nitko živ ne smije.

Kao da Hotel Sunce nije blistav

odraz želje za boljim sutra.

Neum je naša Ostia, bez koje nije mogao

ni veliki Rim,

Pa zašto bi i Mostar onda.

Da se vespom zaletimo preko Hutova

U neku lijenu nedjelju i na punti Kleka

Važući možemo li preplivati do

Malog Stona,

Dok nas maestral veseli

Sotto voce, da nas nitko ne čuje,

Veselo izgovaramo:

Hvala tebi, Dubrovniče

**

  • Urednica – Selma Dizdar
  • Ton-majstor – Šerkan Cakić
  • Izvor / foto – Selma Dizdar
  • **
  • Emisija „Čitamo knjige – Libris legere“ emitira se svakog petka u programu Radija Federacije BiH, od 16 sati

 

Neum Casablanca Dragan Markovina
Dragan Markovina Federalni radio
0 05.05.2022 16:06
Ilija Cvitanović Dragan Markovina Plenum
0 20.09.2021 21:27
Dragan Markovina Federalni radio Radio Federacije BiH Mostar
0 17.02.2021 18:10