Netflixova serija o Harryju i Meghan objavljena usred brojnih kontroverzi
(Izvor: Netflix)

Netflixova serija o Harryju i Meghan objavljena usred brojnih kontroverzi

Nakon buke javnosti i kontroverzi, Netflixova serija Harry & Meghan počela je u četvrtak s tri epizode. Gledateljima je obećano otkrivanje priče o tome kako su se vojvoda i vojvotkinja od Sussexa povukli s kraljevskih dužnosti.

Traileri koji su objavljeni ranije odnosili su se na "rat protiv Meghan", a princ Harry govori o "curenju i... podmetanju priča" kao dijelu "prljave igre". Buckinghamska palača nije odgovorila na tvrdnje Sussexovih. Sigurno je da će serija biti intenzivno promatrana. Obećan je i pogled "iza zatvorenih vrata" na život u palači, s princom Harryjem koji je govorio o "boli i patnji žena koje se udaju za ovu instituciju", očito misleći na svoju suprugu Meghan i majku Dianu, princezu od Walesa.

Traileri sugeriraju da će TV dokumentarac otkriti ljubavnu priču o tome kako se razvila "tajna" veza između princa Harryja i Meghan, ali i prikaz promijenjenog odnosa s medijima i javnošću. Ovo će biti njihova verzija događaja - a ostatak kraljevske porodice možda će promatrati dokle idu tvrdnje, postoje li dokazi i trebaju li službeno odgovoriti. "Mi znamo punu istinu", kaže princ Harry, predstavljajući seriju s ocjenom da nije za mlađe od 15 godina i upozorenjem da se bavi "diskriminacijom".

Prethodnih dana mediji i javnost reagirali su na (zlo)upotrebu fotografija u dokumentarcu. Tako je naveden primjer scene novinarske strke koja je ustvari snimljena tokom pojavljivanja Katie Price na Prekršajnom sudu u Crawleyju, a ne sa kraljevskih zaruka. U utorak, na događaju u New Yorku na kojem su princ i Meghan primili nagradu za ljudska prava, par se suočio s neugodnim pitanjima novinara: "Da li vam je novac važniji od porodice?" i "Oštećuješ li svoju porodicu, Harry?".

Ali dramatičan ton najava ne pokazuje znake nuđenja maslinovih grančica, umjesto toga sugerira novi sukob s kraljevskom porodicom. A nova godina donosi i objavljivanje "nepokolebljivih" memoara princa Harryja. Serija izlazi u dva dijela po tri epizode, 8. i 15. decembra.

federalna.ba/BBC

Harry&Meghan Netflix