Netflix otpušta 150 uposlenika u SAD-u nakon gubitka pretplatnika
(Izvor: Ilustracija)

Netflix otpušta 150 uposlenika u SAD-u nakon gubitka pretplatnika

Netflix je otpustio oko 150 uposlenika, samo mjesec dana nakon što je taj popularni streaming servis saopćio da gubi pretplatnike prvi put u deset godina. 

Otpuštanja, koje je Netflix najavio u utorak, uglavnom se odnosi na njihov američki ured u Kaliforniji, a grupa koja je otpuštena čini oko dva posto sjevernoameričke radne snage.

Iz Netflixa je saopćeno da gubitak radnih mjesta nastao zbog pada prihoda kompanije nakon gubitka gledatelja ove godine.

- Ove promjene prvenstveno su potaknute poslovnim potrebama, a ne individualnim učinkom, što ih čini posebno teškim jer se niko od nas ne želi oprostiti od tako sjajnih kolega - navodi se u saopćenju, javlja BBC.

Nije otkriveno koji će sektori poslovanja doživjeti gubitak radnih mjesta, ali Los Angeles Times izvijestio je da su otkaze dobili zaposleni u sektorima za zapošljavanje, komunikacija i odjel sadržaja.

Iako Netflix ima 220 miliona pretplatnika na globalnom nivou i ostaje vodeći tržišni lider, posljednjih se godina suočio s žestokom konkurencijom dolaskom konkurentskih platformi kao što su Disney Plus, HBO i Amazonov Prime Video.

U svom prošlomjesečnom izvještaju o zaradi, kompanija je također navela da je gubitak pretplatnika uzrokovan ratom u Ukrajini i odlukom o podizanju cijena u SAD-u.

Samo povlačenje s ruskog tržišta “koštalo” je Netflix 700.000 članova.

federalna.ba

Netflix pretplatnici otpuštanje
Ford otpuštanje
0 14.02.2023 10:14
Pinokio Guillerma del Tora Walt Disney Disneyland Netflix film filmovi
0 14.12.2022 19:59
Harry&Meghan dokumentarac Netflix
0 08.12.2022 15:17