Netflix daje zeleno svjetlo za spin-off seriju 'Stranger Things'
(Izvor: Arhiva)

Netflix daje zeleno svjetlo za spin-off seriju 'Stranger Things'

Netflix je saopćio da razvija spin-off naučno-fantastične serije "Stranger Things" dok usluga streaminga radi na izgradnji svog najvećeg hita na engleskom jeziku u široku zabavnu franšizu. Nova serija temeljit će se na originalnoj ideji Matta i Rossa Duffera, blizanaca koji su stvorili "Stranger Things", objavio je Netflix. Nisu navedeni detalji o priči ili likovima. Netflix je također najavio pozorišnu predstavu smještenu u svijet "Stranger Things".

Nadnaravni triler s Winonom Ryder i Davidom Harbourom u glavnim ulogama postavio je rekorde gledanosti za Netflix, nadmašivši dramu iz Regency ere "Bridgerton" postavši najgledanija serija ove kompanije na engleskom jeziku.

“Stranger Things” odjeknuo je kroz kulturni zeitgeist kada je debitirao 2016. i pretvorio tada 12-godišnju Millie Bobby Brown u svjetsku zvijezdu. Posljednja sezona pogurala je pjesmu Kate Bush “Running Up That Hill” na vrh iTunes i Spotify ljestvica 37 godina nakon originalne objave.

Četvrta sezona završila je s posljednje dvije epizode prošle sedmice, nakratko srušivši aplikaciju Netflix. Serija je zabilježila 1,15 milijardi sati gledanja na Netflixu, iza nje je samo južnokorejska drama "Squid Game".“Jedan od razloga zašto se 'Stranger Things' doista probio na takav način je to što je u središtu univerzalnost,” rekao je Matthew Thunell, potpredsjednik Netflixa koji je prvi pročitao scenarij i zagovarao seriju.  “Radi se zapravo o snazi prijateljstva, o tome kako prijateljstvo pobjeđuje zlo.”

Serija je prva koju je Netflix nastojao razviti kao tradicionalnu zabavnu franšizu, čiji likovi i priče prolaze kroz film, televiziju, igre i potrošačke proizvode. Njegova popularnost iznenadila je Netflix - "iskreno, nikad nismo mogli predvidjeti što će 'Stranger Things' postati", rekao je Thunell. Kako se publika serije širila od takozvanih žanrovskih štrebera ili obožavatelja naučne fantastike, do odraslih očaranih referencama pop kulture iz 1980-ih, Netflix je počeo razmatrati načine da proširi priču kroz spin-offove, ali i robu.

To je rezultiralo nizom spojeva s "Stranger Things" koji uključuju smrznutu pizzu Surfer Boy s ananasom i jalapenom u Walmartu i igračku Magic 8 ball iz Hasbroa. Obožavatelji su također mogli sudjelovati u lažnim studijama spavanja u atrakciji Nacionalnog laboratorija Hawkins u New Yorku, San Franciscu i Londonu.

"Počinjemo od nule i to nam daje mnogo slobode da budemo inovativni i isprobavamo nove stvari", rekao je Josh Simon, Netflixov potpredsjednik potrošačkih proizvoda.

Nova serija dio je produkcijskog ugovora s Duffersima, koji će također razviti akcijsku TV adaptaciju japanske mange i anime serije "Death Note", između ostalih projekata.

federalna.ba/Reuters

Stranger Things Netflix
Pinokio Guillerma del Tora Walt Disney Disneyland Netflix film filmovi
0 14.12.2022 19:59
Harry&Meghan dokumentarac Netflix
0 08.12.2022 15:17