Netanyahuova "poruka" Iranu: "Ko god naudi nama, mi ćemo nauditi njemu"

Netanyahuova "poruka" Iranu: "Ko god naudi nama, mi ćemo nauditi njemu"

Dok su se napetosti između dviju zemalja povećale zbog izraelskog zračnog napada na zgradu iranskog konzulata u Damasku, glavnom gradu Sirije, izraelski premijer Benjamin Netanyahu je implicitno zaprijetio Teheranu ne navodeći imena i rekao "ko god naudi nama, mi ćemo nauditi njemu".

Premijer Netanyahu posjetio je zračnu bazu Tel Nof u zemlji i iznio procjene u vezi s mogućim napadom Irana, saopćeno je iz Ureda izraelskog premijera.

Netanyahu je rekao da je njegova zemlja u poziciji zadovoljiti sve svoje sigurnosne potrebe u pogledu odbrane i napada.

Ustvrdio je da Izrael prolazi kroz teško razdoblje i rekao da nastavljaju s napadima u Gazi punom parom, a s druge strane nastavljaju s neprekidnim naporima za povratak izraelskih zarobljenika.

Napominjući da su spremni za neke teške scenarije u drugim regijama, Netanyahu je rekao:

“Postavili smo jednostavno pravilo: Ko nama naudi i mi ćemo njemu."

Izraelski ministar vanjskih poslova Yisrael Katz, u svojoj objavi na platformi X, izjavio je da će odgovoriti i ciljati ovu zemlju ako napad na Izrael bude pokrenut s iranskog teritorija.

Izrael se priprema za moguću odmazdu od strane Irana nakon što je vođa Revolucionarne garde Mohammad Reza Zahidi ubijen tokom izraelskog napada na ambasadu u Damasku, glavnom gradu Sirije, 1. aprila.

U napadu je poginulo sedam ljudi iz Iranske revolucionarne garde, uključujući dva generala. Osim toga, u napadu je živote izgubilo još šest sirijskih državljana.

federalna.ba/AA

Benjamin Netanyahu Iran