Netanyahu zvanično predao vlast Bennettu bez ceremonije i fotografisanja
(Izvor: EPA/ATEF SAFADI)

Netanyahu zvanično predao vlast Bennettu bez ceremonije i fotografisanja

Dosadašnji premijer Izraela Benjamin Netanyahu zvanično je predao vlast svom nasljedniku Naftaliju Bennettu u kabinetu premijera u Jerusalemu na sastanku koji je okončan za samo pola sata.

Zvanična primopredaja vlasti završena je bez tradicionalne ceremonije i javnih izjava, bez rukovanja i fotografisanja.

Netanyahu je unaprijed zakazao sastanak sa liderima opozicije u 14.30 po lokalnom vremenu očito kako bi osigurao da Bennettu, svom nekadašnjem saradniku, sada rivalu, slučajno ne posveti više od jednog sata, prokomentarisali su izraelski mediji.

David Bitan, poslanik iz Netanyahuove konzervativne partije Likud izjavio je za javni serivis Kan da Netanyahu neće održati ceremoniju predaje vlasti jer osjeća da je prevaren obrazovanjem nove vlade te "ne želi da da ni najmanji legitimitet tome", prenio je AP.

Izraelski parlament - Knesset je sa samo jednim glasom više izglasao povserenje koalicionoj vladi koju predvodi Bennett čime je okončana Netanyahuova istorijska vladavina od 12 uzastopnih godina.

Bivši premijer Netanyahu koji je bio najduže na toj funkciji u Izraelu će sada biti vođa opozicije.

Na osnovu kolicionog sporazuma Bennett, lider desničarske partije Yamina (Desno) biće premijer dvije godine, a onda će ga zamijeniti Yair Lapid, vodja partije centra Yesh atid (Ima budćnosti) koji je sada šef diplomatije Izraela.

Na ceremoniji primopredaje u Ministarstvu spoljnih poslova u Jersualemu Lapid je rekao diplomatama da su spoljni poslovi trpili zbog "sramotnog nemara" u proteklim godinama i obećao da će popraviti odnose sa susjednim Jordanom, EU, Demokratskom strankom u SAD i američkim Jevrejima, za koje je rekao da su se pogoršali tokom vladavine Netanyahua.

Lapid je također rekao nešto slično što i Bennett u nedjelju u Knessetu da se Izrael i dalje protivi povratku nuklaernom sporazumu velikih sila s Iranom i da će "svim sredstvima spriječiti mogućnost da se Iran snabdije nuklaernim oružjem".

federalna.ba/Beta

Benjamin Netanyahu Naftali Bennett
Naftali Bennett Palestina Izrael
0 15.09.2021 09:37
Benjamin Netanyahu suđenje mito
0 13.09.2021 11:17
Naftali Bennett Joe Biden Izrael Iran SAD
0 27.08.2021 21:08