Netanyahu se konačno sastao s Bidenom, obećao da će Izrael ostati demokratija
(Izvor: AP)

Netanyahu se konačno sastao s Bidenom, obećao da će Izrael ostati demokratija

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu sastao se danas u New Yorku sa predsjednikom SAD-a Joeom Bidenom, prvi put otkako je ponovo njegova nova ultradesničarska vlada položila zakletvu krajem prošle godine.

Netanyahu je ranijih godina često posjećivao Bijelu kuću i bilo je uobičajeno da se izraelski lideri pozivaju u posjetu poslije nekoliko nedjelja od početka svog mandata.

Ovog puta, međutim, sastanak Netanyahua i Bidena je dugo odlagan, a sem toga sastali su se na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN, a ne u Washingtonu, što je protumačeno kao nezadovoljstvo SAD-a Netanyahuovom novom vladom.

Biden je sastanak počeo izjavom da je njegova posvećenost Izraelu "gvozdena", bez obzira na neke razlike.

On je najavio da će sa Netanyahuom razgovarati, kako je rekao, "o održavanju demokratskih vrijednosti koje leže u srcu našeg partnerstva uključujući kontrolu i ravnotežu (grana vlasti)".

"Razgovaraćemo o nekim teškim pitanjima", rekao je Biden.

Netanyahu je najavio da će on podržavati demokratske vrijednosti, uprkos predloženim promjenama izraelskog pravosudnog sistema i rekao da će Izrael ostati demokratija.

Uz to je u uvodnoj riječi naglasio zajedničke ciljeve.

"Pod vašim rukovodstvom možemo sklopiti istorijski mir između Izraela i Saudijske Arabije", rekao je izraelski lider.

Imajući u vidu zabrinutost SAD-a za Netanyahuovu posvećenost demokratskoj kontroli i ravnoteži grana vlasti, mjesto sastanka - na Manhattanu, umjesto u Ovalnom kabinetu, znak je napetosti u tom savezništvu, ocjenjuje AP.

Izraelski mediji prenose da je sastanak Bidena i Netanyahua sa saradnicima trajao jedan sat.

Uz to navode da je Biden ignorisao pitanja novinara da li se boji za budućnost demokratije u Izraelu i šta bi Palestinci morali da postignu u okviru normalizacije odnosa Izraela i Saudijske Arabije.

List "Times of Israel" prenio je cijeli Bidenov uvodni govor, ističući da je ocijenio da bez Izraela ni jedan Jevrejin na svijetu ne bi bio bezbjedan, te da je ta zemlja od suštinske važnosti.

Netanyahu je podsjetio na četiri decenije svog prijateljstva s Bidenom i rekao da bi mir sa Saudijskom Arabijom, sklopljen pod Bidenovim rukovodstvom, doprinio okončanju arapsko-izraelskog sukoba, postizanju pomirenja islamskog svijeta i jevrejske države i napretku ka istinskom miru između Izraela i Palestinaca.

Biden je najavio mogućnost sastanka sa Netanyahuom i u Bijeloj kući rekavši da se nada da će se njih dvojica vidjeti u Washingtonu prije kraja godine.

Dok je sastanak trajao, demonstranati su se okupili u Tel Avivu i u Jerusalemu tražeći pod transparentima na kojima je pisalo "Ne diktaturi" da Biden izvrši pritisak na Netanyahua da odustane od plana reforme pravosuđa.

federalna.ba/Beta

Benjamin Netanyahu Joe Biden
Benjamin Netanyahu Gaza
0 27.11.2023 17:48
Benjamin Netanyahu Gaza Izrael
0 26.11.2023 19:08
Joe Biden Izrael taoci Hamas
0 25.11.2023 09:13