Netanyahu planira muslimanskim vjernicima ograničiti pristup džamiji Al-Aksa tokom ramazana

Netanyahu planira muslimanskim vjernicima ograničiti pristup džamiji Al-Aksa tokom ramazana

Izrael će ograničiti pristup muslimanskim vjernicima džamiji Al-Aksa tokom nadolazećeg svetog mjeseca ramazana u skladu sa sigurnosnim potrebama, saopćio je danas ured premijera Benjamina Netanyahua, javlja The Times of Israel. 

Skupina Hamas, glavni izraelski neprijatelj u ratu u Gazi, osudila je predložena ograničenja i pozvala Palestince da se mobiliziraju protiv njih.

Al-Aksa, jedno od najsvetijih mjesta na svijetu za muslimane, nalazi se na vrhu brda u jerusalemskom starom gradu na mjestu na kojem se i Jevreji mole Bogu jer se tamo nalazio hram iz biblijskih vremena.

Pravila o pristupu Al-Aksi čest su izvor napetosti, posebno tokom praznika uključujući ramazan koji ove godine počinje 11. marta.

Na pitanje o mogućnosti blokiranja pristupa muslimanima Al-Aksi, Netanyahuov ured je odgovorio da je "premijer donio uravnoteženu odluku da dopusti slobodu vjerskih obreda unutar sigurnosnih potreba koje su odredile sigurnosne službe."

Ministar javne sigurnosti Itamar Ben Gvir, krajnje desni koalicijski partner u Netanyahuovoj vladi, rekao je da će "oni koji mrze Izrael iskoristiti ramazan da iskažu podršku liderima Hamasa i pozovu na nasilje."

- Ulazak desetina hiljada mrzitelja Izraela na proslavu na Brdu hrama sigurnosna je prijetnja Izraelu - rekao je Ben Gvir.

Hamas je predložena ograničenja nazvao "nastavkom cionističkog kriminala i vjerskog ratovanja koje vodi ekstremistička skupina doseljenika u terorističkoj okupacijskoj vladi protiv našeg palestinskog naroda".

Hamas je pozvao Palestince u Izraelu, Jerusalemu i okupiranoj Zapadnoj obali da "odbace ovu zločinačku odluku, odupru se aroganciji i drskosti okupacije i mobiliziraju se kako bi čvrsto i nepokolebljivo stajali u džamiji Al-Aksa".

federalna.ba/Fena

Benjamin Netanyahu Al-Aksa
Izrael Pojas Gaze Palestina Benjamin Netanyahu Rafah
0 18.04.2024 21:46
Izrael Benjamin Netanyahu
0 17.04.2024 17:07
Joe Biden Benjamin Netanyahu Gaza
0 10.04.2024 09:27