Netanyahu: Pfizer vakcine u januaru stižu u Izrael; Gamzu: Vakcine najranije u martu ili u aprilu
(Izvor: EFE/BIONTECH SE / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES)

Netanyahu: Pfizer vakcine u januaru stižu u Izrael; Gamzu: Vakcine najranije u martu ili u aprilu

Premijer Benjamin Netanyahu obećao je danas da će Izrael početi da dobija vakcine kompanije "Pfizer" protiv korona virusa već u januaru, pošto su se izraelska vlada i taj farmaceutski gigant dogovorili o uklanjanju preostalih prepreka za potpisivanje ugovora o tome.

"Dobićemo te vakcine kao i vodeće zemlje u svijetu. Isporuke će početi u januaru i povećavaće se iz mjeseca u mjesec. I mi radimo, i ja radim, da donesemo vakcine i iz drugih izvora. Što više, to bolje", saopštio je Netanyahu.

Doktor Ronni Gamzu, odlazeći šef izraelskog tima za borbu protiv širenja zaraze, izrazio je međutim uvjerenje da će vakcine početi da stižu najranije u martu ili u aprilu.

Izraelski TV Kanal 12 javio je, ne pominjući izvore, da je Netanyahu dobio usmeni pristanak šefa "Pfizera", Alberta Bourle da snabdije Izrael s tri miliona vakcina (šest miliona pojedinačnih doza), a početna investicija je 29,6 miliona dolara.

"Pfizer" je u ponedjeljak objavio da početni rezultati sugerišu da vakcina koju razvija sa njemačkim partnerom BioNTech efikasna 90 procenata, što je podstaklo nade da će uskoro biti vakcinacije protiv novog korona virusa.

Izrael koji razvija i svoju verziju vakcine, već je američkoj firmi "Moderna" platio 120 miliona dolara za vakcinu koja je u trećoj fazi razvoja, a takođe američkom Arcturusu 295 miliona dolara za kupovinu vakcine, objavio je izraelski list "Haretz".

Pored toga, Izraael ima sporazum s italijanskom kompanijom ReiThera, a pregovora s Rusijom da kupi njenu vakcinu.

Medicinski centar Hadasa u Jerusalemu je prošle nedjelje objavio da je poručio 1,5 miliona jedinica ruske vakcine koja je takođe u trećoj fazi testiranja i za koju je rečeno da je pokazala djelotvornost od 92 procenta.

federalna.ba/Beta

Pfizer Izrael vakcina vakcinacija koronavirus Covid19 virus pandemija