Netanyahu osudio Lapidovu koaliciju, označivši je opasnom
(Izvor: EPA/RONEN ZVULUN / POOL)

Netanyahu osudio Lapidovu koaliciju, označivši je opasnom

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu pozvao je danas sve članove parlamenta koji su izabrani glasovima desničara da se usprotive novoj koaliciji čije osnivanje je kasno sinoć objavio mandatar za sastav vlade Yair Lapid, vođa partije centra Ima budućnosti (Yesh atid).

U prvom javnom reagovanju otkako je Lapid obavijestio predsjednika Izraela Ruvena Rivlina da je ispunio povjereni zadatak, a koji bio mogao dovesti do svrgavanja Netanyahua poslije čitavih 12 godina uzastopno na funkciji premijera, Netanyahu je označio Lapidovu vladu "opasnom".

"Svi članovi Knesseta ( parlamenta) koji su izabrani desničarskim glasovima moraju da se usprotive toj opasnoj ljevičarskoj vladi", napisao je Netanyahu na Twitteru.

U čitavom nizu komentara na društvenim mrežama Netanyahu je optužio vođu desničarske stranke Yamina (Desno) Naftali Bennetta koji je ušao u koaliciju sa Lapidom i biće prvi premijer u rotacionoj vladi da se prodao islamskoj stranci Ujedinjena arapska lista.

Netanyahu tvrdi da je Bennett toj partiji, koja je takođe ušla u koaliciju i biće prva stranka izraelskih Arapa u Vladi Izraela, zauzvrat obećao ispunjenje zahtijeva o zamrzavanju plana o rušenju nelegalno podignutih beduinskih sela i budžetu za arapsku zajednicu.

Zvaničnici te stranke su više puta rekli da su ponude Netanyahuovog konzervativnog Likuda bile mnogo velikodušnije od onoga što su im nudili Lapid i Bennett, prenijeli su izraelski mediji.

Blok partija koje se protive Netanyahuu objavio je sporazum o koaliciji prije isteka roka u srijedu prije ponoć.

Ta koalicija ima najmanju moguću većinu sa 61 od ukupno 120 poslanika u Knessetu.

U novoj vladi na osnovu sporazuma o rotaciji Bennett će biti premijer prve dvije godine, a Lapid od 2023.

Uz Bennettovu Yaminu u njoj su još dvije desničarske stranke Nova nada i Izrael naš dom (Yisrael Beiteinu), a ostale su partije centra i ljevičarske te jedna islamska.

federalna.ba/Beta

Izrael Vlada Benjamin Netanyahu