Netanyahu: Oborićemo ovu opasnu vladu iz opozicije

Netanyahu: Oborićemo ovu opasnu vladu iz opozicije

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu najavio je danas, na specijalnoj sjednici parlamenta, Knesseta, na kojoj će se glasati o povjerenju novoj vladajućoj koaliciji, da će je oboriti iz opozicije.

"Ako nam je sudbina da budemo u opoziciji uradićemo to visoko podignutih glava dok ne oborimo ovu opasnu vladu", rekao je Netanyahu.

On je takođe ismijao obećanje Naftalija Bennetta, za koga se očekuje da večeras postane novi premijer Izraela, da će zaustaviti Iran u nastojanju da razvije nuklearno oružje.

"On nema ugled u svijetu. Nema kredibilitet. On nema sposobnost i nema podršku sopstvene podijeljene vlade", rekao je Netanyahu govoreći o Bennettu, svom nekadašnjem saradniku, sada rivalu.

"Premijer Izraela mora biti u stanju da kaže ne američkoj vladi o pitanjima koja prijete Izraelu", rekao je dugogodišnji izraelski lider, ocijenivši da Bennett neće moći da izdrži pritisak.

Netanyahu je rekao i da Iran "slavi" jer Izrael sada ima "slabu vladu".

"Od trenutka povratka SAD-a nuklearnom sporazumu s Iranom dolazeća vlada neće odobriti značajne operacije u Iranu. Vlada koja nije stanju da se snažno usprotivi međunarodnoj zajednici kada je u pitanju naša sudbina nije vrijedna da predvodi Izrael", rekao je Netanyahu, misleći na sporazum iz 2015. godine, iz koga je administracija bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa izašla 2018.

On je podsjetio da se na vlast vratio iz opozicije već dva puta, a Bennetta je optužio za "najveću prevaru u historiji Izraela" jer je prije izbora 23. marta isključio mogućnost formiranje vlade sa vođom partije centra Yesh Atid, Yairom Lapidom, a sada je s njim u koaliciji.

Netanyahu je ocijenio da je presedan što će Bennett biti premijer, a njegova partija ima samo šest poslaničkih mandata.

Lapid, mandatar nove vlade, na osnovu koalicionog sporazuma, zamijeniće Bennetta na položaju premijera od 2023. godine, a do tada će biti šef diplomatije.

On je danas odustao od obraćanja parlamentu, rekavši da ga je sramota što je njegova 86-godišnja majka svjedok tako grubog ponašanja protivnika nove vlade, koji nisu prestajali da ometaju Bennettov govor.

"Želio sam da majka bude ponosna na demokratski proces u Izraelu. Umjesto toga se ona, kao i svaki građanin Izraela, stidi vas i jasno joj je zašto je vrijeme za smjenu", rekao je Lapid.

federalna.ba/Beta

Benjamin Netanyahu Izrael