Netanyahu: Nijedna presuda MKS-a neće utjecati na postupke Izraela
(Izvor: EPA-EFE/RONEN ZVULUN)

Netanyahu: Nijedna presuda MKS-a neće utjecati na postupke Izraela

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u petak da bilo kakva presuda Međunarodnog krivičnog suda (MKS) neće utjecati na postupke Izraela.

Netanyahu je to izjavio u jeku medijskih navoda u Izraelu, koji ukazuju na mogućnost da MKS izda međunarodne naloge za njegovo hapšenje.

"Prijetnja da se zarobe vojnici i zvaničnici jedine demokratije na Bliskom Istoku i jedine jevrejske države na svijetu je nečuvena", napisao je Netanyahu na platformi X.

Naglasio je da će Izrael nastaviti svoj rat i da pod njegovim vodstvom "nikada neće prihvatiti bilo kakav pokušaj MKS-a da potkopa njegovo inherentno pravo na samoodbranu".

Međutim, do sada nije napravljen nikakav pomak u jeku međusobnih optužbi za neuspjeh u postizanju razmjene zarobljenika i prekida vatre u Gazi.

Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra. Od tada je u enklavi ubijeno više od 34.350 Palestinaca.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

federalna.ba/AA

Benjamin Netanyahu Izrael MKS Pojas Gaze