Netanyahu izjavio kako neće zaustaviti rat u Gazi, osporio Bidenov prijedlog o prekidu vatre
(Izvor: Arhiva/EPA-EFE/RONEN ZVULUN)

Netanyahu izjavio kako neće zaustaviti rat u Gazi, osporio Bidenov prijedlog o prekidu vatre

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u ponedjeljak da "nije spreman zaustaviti tekući rat u Pojasu Gaze", tvrdeći da su izjave predsjednika Joea Bidena o prijedlogu o prekidu vatre "netačne".

"Nisam spreman zaustaviti rat", citirala je javna televizija KAN Netanyahuove riječi tokom tajne rasprave u Odboru za vanjske poslove i odbranu Knesseta.

Ustvrdio je da su detalji prijedloga o prekidu vatre koje je iznio Biden "netačni".

"Nacrt koji je Biden iznio je djelimičan. Rat će biti zaustavljen u svrhu vraćanja talaca i onda ćemo razgovarati", rekao je izraelski premijer te dodao: “Postoje i drugi neotkriveni detalji. Mogli bismo prekinuti borbu na 42 dana kako bismo olakšali povratak talaca, ali nećemo odustati od našeg cilja potpune pobjede."

Izraelski premijer je odbio razgovarati o broju palestinskih zatvorenika koji će biti oslobođeni u sklopu predloženog sporazuma o zamjeni talaca.

"Nećemo pristati da okončamo rat bez postizanja ciljeva", rekao je Netanyahu te dodao: "Broj talaca koji će biti oslobođeni u prvoj fazi sporazuma još nije utvrđen."

Biden je u petak rekao da je Izrael predstavio trofazni sporazum kojim će se okončati sukobi u Gazi i osigurati oslobađanje talaca koji se drže u enklavi.

Biden je pozvao palestinsku grupu otpora Hamas da prihvati prijedlog i pozvao Netanyahua da se odupre pritisku članova njegove vladajuće koalicije da odbace plan.

Međutim, Netanyahuov ured je u petak ponovio da vlada namjerava nastaviti svoju smrtonosnu ofanzivu na Gazu dok se ne ispune svi ratni "ciljevi" Tel Aviva.

Hamas je sa svoje strane rekao da će "pozitivno odgovoriti na svaki prijedlog koji uključuje trajni prekid vatre, potpuno povlačenje iz Pojasa Gaze, napore za rekonstrukciju, povratak raseljenih i završetak sveobuhvatnog sporazuma o razmjeni talaca".

Izrael nastavlja brutalnu ofanzivu na Gazu nakon napada Hamasa 7. oktobra uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a kojom se zahtijeva hitan prekid vatre.

Više od 36.400 Palestinaca je od tada ubijeno u Gazi, velika većina su žene i djeca, a više od 82.600 je povrijeđeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

federalna.ba/Fena

Izrael SAD Benjamin Netanyahu