Netanyahu demantira izvještaj o isporuci oružja Palestincima

Netanyahu demantira izvještaj o isporuci oružja Palestincima

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu bio je primoran u srijedu demantirati izvještaj da je njegova vlada odobrila isporuku oružja palestinskim snagama sigurnosti nakon što su ministri tvrdokorne desnice u njegovoj koaliciji izrazili ogorčenje.

Izraelski vojni radio javio je da su Sjedinjene Države isporučile 1.500 jurišnih pušaka palestinskim službama sigurnosti na okupiranoj Zapadnoj obali, a Izrael je odobrio dogovor pod uvjetom da se oružje koristi protiv militantnih grupa Hamasa i Islamskog džihada.

Tvrdolinijaški ministar sigurnosti Itamar Ben-Gvir, čija stranka podržava politiku favoriziranja nacionalističkih doseljeničkih grupa, ljutito je reagirao, zahtijevajući od Netanyahua da javno demantuje, dok su izraelski mediji javili da njegov koalicijski saveznik, ministar finansija Bezalel Smothrich, "ključa".

- Gospodine premijeru, ako ne uvjerite (nas), vlastitim glasom, da su izvještaji o prodaji oružja teroristima Palestinske uprave pogrešni - to će imati posljedice - navodi Ben-Gvir u saopćenju.

U video snimku koji je poslao na svojim nalozima na društvenim mrežama, Netanyahu je odbacio izvještaj kao "lažnu vijest", ali je kazao da je vlada odobrila transfer određenog broja oklopnih vozila, što je dogovorila prethodna administracija.

- To je ono što je urađeno. Ni vojna oklopna vozila, ni tenkovi, ni AK-47, ništa - rekao je on.

Portparol palestinskih sigurnosnih službi, Talal Dweikat, demantovao je izvještaj službene novinske agencije WAFA, tvrdeći da Palestinske vlasti nisu dobile vojnu opremu preko Izraela.

Portparol američke ambasade također je negirao vijest, rekavši da "američka sigurnosna pomoć Palestinskim vlastima (PA) ne uključuje obezbjeđivanje oružja ili municije snagama sigurnosti PA".

Incident, 30 godina nakon potpisivanja sporazuma iz Osla kojim su stvorene PA, naglasio je napetosti koje su se pojavile u Netanyahuovoj vjersko-nacionalističkoj koaliciji u jeku rastućeg nasilja širom Zapadne obale.

Izrael je tražio opsežne akcije palestinskih vlasti, koje imaju ograničenu vlast u nekim od glavnih centara militantnih aktivnosti, kao što su gradovi Jenin i Nablus na sjeveru Zapadne obale. PA , zauzvrat, optužuje Izrael da potkopava njegov kredibilitet i onemogućava djelovanje protiv teško naoružanih militantnih grupa, od kojih brojne podržava Iran.

Grupa Hamas osudila je izvještaje o vojnoj pomoći palestinskim službama sigurnosti, navodeći da taj potez ima za cilj "ojačati te aparate da se suprotstave rastućem otporu na Zapadnoj obali", prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Izrael
Benjamin Netanyahu Izrael Palestina Palestinska uprava
0 11.12.2023 22:26
Pojas Gaze Palestina Gaza Izrael
0 11.12.2023 21:34
Yoav Gallant Izrael Gaza
0 11.12.2023 20:46
Iran Izrael dvije države
0 11.12.2023 13:46
Izrael hapšenja Palestinci žene i djeca
0 11.12.2023 09:46